Kortalan közös kerekezés

Újbudai csillagtúra a Critical Mass felvonuláshoz

Április 20-án, vasárnap délután a Magyar Kerékpárosklub Dél-budai Területi Csoportja Újbuda Önkormányzatával közösen indít a központi, fővárosi felvonuláshoz kapcsolódó kerekezést, amelyhez a XXII. kerületi, a budaörsi és érdi bringások is csatlakozni fognak. Erről kérdeztük Bajomi Bálintot, a dél-budai szervezet titkárát.

Néhány év alatt gyorsan meghaladta a Critical Mass az országos hírnévhez szükséges kritikus szintet. Milyen múltra tekint vissza a mozgalom?

Ilyen elnevezéssel először San Franciscóban vonult fel félszáz kerékpáros tizenhat évvel ezelőtt, hogy felhívják a figyelmet ennek a közlekedési módnak a létjogosultságára és egyben veszélyeztetettségére. A forgalmas utakon a négy-, vagy annál is több kerekű járművek között a bringások sok esetben csak nagyobb számban kísérelhetik meg biztonságosan az átkelést, innen ered a kritikus tömeg kifejezés. Magyarországon négy éve, a fővárosban rendezték meg első alkalommal ezt a demonstratív felvonulást, amely azóta már vidéken is félévente ismétlődik, egyre több résztvevővel. Amíg Amerikában havonta, néhány ezer biciklis teker ezeken a napokon, nálunk tavaly már ötvenezren kerekeztek! Ezen nemcsak az ősszervezők egyike lepődött meg itt jártakor, hanem világviszonylatban is dobogós helyen tartják számon a magyar akciókat. Ám különösen örömteli a mozgalom egyre erősebb hazai elfogadottsága, támogatottsága. Jól jellemzi a helyzetet, hogy két évvel ezelőtt már a köztársasági elnök úr is nyeregbe szállt sokakkal együtt.

A mostani esemény arra enged következtetni, hogy biztatóan alakul a kerületi kerékpáros helyzet.

Tavaly rendeztük meg először ezt a csillagtúrát, nagy érdeklődéssel, pozitív visszajelzésekkel. Szerencsére Újbuda Önkormányzatával is jó a viszonyunk. Ennek egyik eredménye, hogy folyamatban van a Móricz Zsigmond körtér–Gazdagrét kerékpárosfolyosó megvalósítása.

A Kelenföldi pályaudvar környékének átépítése kapcsán szeretnénk elérni, hogy a bringás közlekedés érdekeit is figyelembe vegyék a kivitelezéskor. Sajnos a Főváros, a DBR Metró, az Önkormányzat, a MÁV és a Volán részvételével zajló tervezési folyamat során nehéz a sok érdek mellett a kerékpárosokénak is érvényt szerezni.

Dolgozunk egy Kerékpáros Koncepción, amivel javaslatokat szeretnénk a képviselő-testület elé terjeszteni a kerékpározás lehetőségeinek javítására. Üdvözöljük a Bartók Béla út kulturális átalakításának tervét, amelynek megvalósításával remélhetőleg a kerékpárosok számára is jut majd hely. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet azzal, hogy most ezt a viszonylag forgalmas utat választottuk felvonulási útvonalnak.

Az Önkormányzat támogatásával hamarosan ingyenes kiadványt adunk ki, amelyben a biztonságos kerékpározásra hívjuk fel a figyelmet praktikus ötletekkel. Annak szintén örülünk, hogy szándéka szerint Fodor Vince alpolgármester úr is csatlakozik a kerekezőkhöz vasárnap.

Mit kell tudniuk azoknak, akik szeretnének nyeregbe ülni az újbudai csillagtúrán?

Az Etele térre, a Somogyi utca-Vahot utca felé eső parkba, 15 órára várjuk mindazokat, akik számára vonzó, hogy baráti hangulatban, biztonságosan tekerhetnek végig a kerületen. A terv szerint fél ötre érünk majd a Deák térre, ahol ki-ki csatlakozhat a nagy, központi felvonuláshoz. Családokat is szeretettel várunk, az eddigi tapasztaltunk szerint kisebbek és nagyobbak számára is kényelmes tempóban haladunk. A felvonulás elején és hátulján zöld pólós szervezők segítik majd a tájékozódást. A Critical Mass fél hétkor, közös bringaemeléssel ér véget a városligeti Király dombon.

Szamos Márton Ádám - Újbuda Magazin (2008. 04. 14.)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA