Kard Rendje Lovagi Kör és Vívóiskola Újbudán

Eddig csak felnőttek tanulhattak középkori vívást a Bárdos Lajos iskolában, szeptembertől gyerekek előtt is nyitva áll a lehetőség.


A Kard Rendje olyan modern alapítású lovagrend, amelynek vívóiskolájában csaknem 600 éve íródott, középkori kódexekben fellelhető hiteles leírások alapján oktatják a kardforgatást. A szervezet hat éve tart edzéseket Újbudán a Bárdos Lajos Általános Iskolában, emellett az Istenhegyi úton, Vácott, Győrben, Révkomáromban, és Szegeden vannak jelen.

A Lovagrend az Európai Középkori Harcművészetek Nemzetközi Szövetségének (HEMAC) tagja, annak kutatásaiban és rendezvényeinek lebonyolításában is részt vállal. Az oktatók és a haladó szintű tanítványok rendszeresen utaznak külföldre, de a nyári edzőtáborokba is mindig ellátogat egy-egy amerikai, francia vagy éppen finn mester.

A másfél kezes vagyis lovagi hosszúkard mellett többek között oktatnak tőr és botvívást is, de meg lehet ismerkedni a kastélybirkózás, a kard-pajzs, a páncélos harc, vagy a rapier alapjaival is. Utóbbi az a kardtípus, amelyet a kalandfilmek rajongói például a Dumas-történetekből ismerhetnek. A gyakorlat mellett a vívóiskola tagjai komoly elméleti és kutatómunkát is végeznek, történelmi szövegeket és kódexeket fordítanak, ezek bárki számára hozzáférhetők a Kard Rendje honlapján.

Az edzéseket hétfőn és szerdán tartják, a szeptemberben induló junior csoportba 8-14 éves fiatalokat várnak. A pontos időpontok és további információk az egyesület honlapján olvashatók de a Kard Rendje lovagjaival az érdeklődők találkozhatnak szeptember 6-án és 7-én a Tóparti Újbuda Partyn is a Feneketlen-tónál.

K.A. - Újbuda TV (2008. 08. 26.)

Kapcsolódó linkek:
sport.ujbuda.hu

Kard Rendje Lovagi Kör és Vívóiskola

 

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA