Indul az Újbuda Kerületi Asztalitenisz-bajnokság

1958 tavaszán az I., II. és XII. kerület lakosainak egyik fontos célja volt a rendszeres sportolás. Akkoriban azonban ez nem volt olyan egyszerű, ezért létrehozták a Kerületi Asztalitenisz Szövetséget, amely segített a szervezésben.

A felvétel jelentkezés alapján történt, így bárki beléphetett, aki szeretett volna egy kicsit játszani. 22 évvel később már a XI. kerület volt a sportkör központja. A Gamma pályán folytak az edzések és a versenyek, ahol több ezer sportolni vágyó fordult meg az évek alatt. Jelenleg is 400-500 fő sportol évente ebben a sportágban kerületi szinten.

Ez a nagy népszerűségnek örvendő sportkör, valamint a több száz pingpongozó sportolási lehetősége került bizonytalan helyzetbe az utóbbi hónapokban. Felmerült annak is a lehetősége, hogy anyagi okok miatt idén már nem tudják megrendezni a bajnokságot. Hónapokon keresztül felfokozott hangulatban, aggódva folytak az útkeresések, amikor az Újbuda Torna Club segítő kezet nyújtott. Az ÚTC felismerte, hogy nem veszhet el ennyi sportolni vágyó szórakozása, amely ráadásul évtizedeken keresztül hagyománnyá vált a XI. kerületben, ezért mindenképpen támogatni kívánta az asztaliteniszezőket. Vladár László, az ÚTC alelnöke számos edzést látogatott meg, ahol szembesült a sportolók elkeseredettségével és félelmével. Ezen keresztül szembetűnő volt az a kohéziós erő is, amely meggyőzte őt ennek a sportágnak a létjogosultságáról, valamint a sportolók elszántságáról.

A megállapodáskor egy gála edzéslehetőséget biztosított az ÚTC vezetősége, ahol ünnepélyes bejelentésre került a sportélet folytatása, illetve az Újbuda Asztalitenisz-bajnokság kiírása. A versenybizottságot Petőházi Imola, Csaba Elemér és Kollát Miklós képviselte, míg az ÚTC részéről Vladár László, Kékesi Krisztina és Bernárd János jelent meg. Az eseményen a játékosok nagy meglepetésére megjelent Faházi János is, aki annak idején alapító tagja volt a kerület legnagyobb sportklubjának, hogy személyével támogatásáról biztosítsa a versenyzőket. Tehát örömmel jelentjük: a bajnokság folytatódik!

A lebonyolítás ugyanúgy működik, mint a professzionális bajnokságban. Első és másodosztályban indulnak a csapatok. Az első osztály győztese abszolút bajnok, ugyanezen osztály utolsó két helyezettje pedig osztályzót játszik a másodosztály 2-3. helyezettjével. A másodosztály első helyezettje automatikusan feljut az első osztályba. A kétcsoportos első osztályban folytatott bajnokság 1-3. helyezettjei rájátszásos körmérkőzéseken vesznek részt Újbuda bajnoki címéért. Az edzések és versenyek hétfőn, szerdán és pénteken 18 és 21 óra között zajlanak majd 6 asztalon, a Mérnök utca ELTE sportpálya termében.

Vladár László, az ÚTC ügyvezető alelnöke:
Megható volt ennyi sportszerető ember közé kerülni, akik ilyen lelkesedéssel űzik ezt az amatőrbajnokságot profi mentalitással, amely életük részévé vált az évek során. Ezt támogatni kell, és példaként emlegetni.

Csaba Elemér, a legidősebb tag, a versenybizottság titkára:
Nagyon boldog vagyok, hogy megoldódott a helyzetünk. Nekünk fontos a mozgás, és az átszervezés miatt úgy tűnt, hogy ennek vége. Szerencsére ez nem következett be, az Újbuda Torna Club megmentett minket.

Kollát Miklós elnökhelyettes:
Óriási segítség nekünk Vladár László és az ÚTC támogatása. Már azzal, hogy a terembérlésnél, az érmek beszerzésénél, a verseny lebonyolításánál számíthatunk a segítségükre. Ahhoz képest, hogy néhány hónapja azt sem tudtuk, együtt maradhatunk-e, most pedig már bajnokságról beszélünk…

Köszönjük!

Kiki, Újbuda ÚJSÁG (2008. 06. 23.)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA