Idén is Újbuda ad otthont az Ironman 70.3 triatlonversenynek

Az Ironman 70.3-at második alkalommal, augusztus 22-én rendezik meg Budapesten, a tavalyihoz képest kétszer annyi versenyzőre, másfélszer annyi kísérőre és harminc százalékkal nagyobb bevételre számítanak a szervezők. A versenyközpont és a pálya főbb helyszínei ezúttal is Újbudán, a Lágymányosi-öbölben lesznek.

Tavaly rendeztek először Ironman 70.3 nemzetközi triatlonversenyt Budapesten, a versenysorozat történetében a magyar főváros volt az első közép-európai helyszín. Az esemény nemcsak sportszakmai, hanem kiemelkedő gazdasági siker is volt: a hozzá kapcsolódó költések összege meghaladta a 2,5 milliárd forintot. Az Ironman 70.3 résztvevői idén is 1,9 kilométert úsznak, 90 kilométert tekernek és 21,1 kilométeres félmaratoni távot futnak le. A versenyzők között 2015-ben is lesznek nemzetközi és hazai világklasszisok, indul például a globális triatlonsport egyik legeredményesebb sztárja, Paula Newby-Faser nyolcszoros Ironman-világbajnok, aki a ’80-as és ’90-es évek egyik legjobb hivatásos női atlétája is.

A verseny nem olcsó, a nevezési díj egyéni indulóknak 210 euró, váltóban 250 euró, plusz 6 százalékos kezelési költség. A regisztráció akkor számít megerősítettnek, ha a sportoló neve felkerül az Ironman 70.3 Budapest online startlistájára. A rendezvényen 35 kvalifikáció szerezhető meg a 2016-os Ironman 70.3 világbajnokságra.

A pályavezetés meghatározó eleme a Duna és Budapest belvárosa. Az egykörös úszópálya a Kopaszi-gát védett öblében lesz. Kerékpárral két kört kell teljesíteni: az első szakasz a Duna budai oldalán a Kopaszi-gáttól az Óbudai-szigetig tart, onnan kell visszafordulni. A 16. kilométer körül emelkedő visz a Várba, majd egy rövid lejtős szakasz következik. Az Alagúton keresztül, majd a Lánchídon átkelve északra fordul, és a folyó pesti oldalán folytatódik a pálya, a Parlament érintésével egészen az Árpád hídig. Innen vissza a pesti rakparton déli irányba, egészen a Bálnánál lévő fordulóig tekernek a versenyzők, aztán a Lánchídon újra átkelve a Duna budai oldalán haladnak az Építész útig, majd vissza a versenyközpontba, és tovább a második körre. A pálya a vári emelkedőtől eltekintve szinte teljesen sík. A futópályán négy kört kell teljesíteni. A futókör a park nyugati kapujától (Vízpart utca) rajtolva az aluljárón keresztül vezet át a főúton és a kerékpárpályán, majd egészen a Gellért térig tart. A Műszaki Egyetem előtti fordulópont után visszaérkeznek a versenyzők az öböl területére. A pálya nagyrészt sík, a szintemelkedés 10 méter.

Az Ironman 70.3 kísérőrendezvényét, az Irongirl nőknek szóló futóversenyt augusztus 23-án tartják, ennek helyszíne a Kopaszi-gát és környéke lesz.

(B. K.)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA