Hetekig tart a Curling OB Újbudán

A Kamaraerdő ad otthont 13. Curling Országos Csapatbajnokságnak. Az ország egyetlen hivatalos curling csarnokában heteken át tartó sportesemény tétje nagy: a győztes férfi és női csapatok képviselik hazánkat az Európa-bajnokságon Dániában, novemberben.

Múlt hétvégén a férfi "A" osztályos csapatok mérkőztek, a női "A" és a koedukált "B" osztály versenye egy héttel korábban indult. A bajnokságban összesen 24 csapat vesz részt. Az "A"-s csoportok mind budapesti klubokból érkeznek, a "B"-be külföldiek (idén horvát és román csapatok) is megküzdenek. A magyar mezőny zömét három nagy klub adja: az "A" osztály 14 csapata közül öt a Westbay SC-t, négy az FTC-t, míg kettő az UTE-t képviseli. A "B"-ben további kettő csapatot indít a Westbay SC, egyet az FTC, négyet pedig az UTE. Ezek mindegyike 4-6 fős, így a most hétvégi "A" osztályos férfi versenyen mintegy 40 versenyző indul.

A Curling Skóciából származik, a skótok mintegy 500 évvel ezelőtt kezdtek méretes gránitköveket tologatni a jégen. Legtöbben mégis Kanadában űzik ezt a sportot, az Észak-amerikai országnak 1,5 millió leigazolt curling játékosa van. A sportág lényege, hogy a 4 fős csapatok felváltva csúsztatják köveiket a célmező felé, feladatuk pedig az, hogy minél több korongot helyezzenek el a "házban", azaz egy kijelölt körben. Vegyes párosban egy férfi és egy nő alkotja a csapatot, két kő pedig már a játék kezdetén a pályán van.

A férfi "A" osztályban a címvédő COOL Jégfarkasok mellett a Westbay csapata, valamint a tavalyi Magyar Kupát megnyerő FTC Jégmadarak formációja a legesélyesebb a bajnoki címre. A női "A" osztályban a címvédő UTE Bálnák legnagyobb riválisa minden bizonnyal a Westbay Nők lesznek. Ezen a hétvégén a férfi "A" osztályos csapatok mérkőznek meg egymással, mellettük az OB-n külön küzdelmet folytatnak a női "A", valamint a koedukált "B" csapatok.

T.D. – ÚjbudaTV

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA