Először nyert egyetemi klub férfi maratoni csapatbajnokságot

A hazai maratoni csapatversenyek 67 éves történetében első alkalommal nyert egyetemi amatőr futócsapat országos bajnokságot. A Vasas öt éves győzelmi sorozatát törte meg az ELTE-BEAC keretei között Szabó Gábor (ELTE TTK, 2009-es egyéni OB ezüstérmes) vezetésével készülő hallgatói futókör. Az idén 113 éves BEAC klasszikus hagyományait követte a munka és tanulás mellett sportoló Beda Szabolcs, Szabó Gábor és Pach Péter Pál összeállítású csapat, akik végül 8:00:28-as összidővel értek célba. Pach matematikusként az egyetem egyik legerősebb doktori iskolájának hallgatója, így nem csupán formalitás a hazai sportéletnek is szóló üzenet: "Élen a tanulásban, élen a sportban!"

Első helyen végzett az ELTE férfi csapata az év legnagyobb hazai futóeseményén, a 26. Spar Budapest Nemzetközi Maratonon.

Október 2-án Beda Szabolcs, Pach Péter Pál (TTK matematikus) és Szabó Gábor (TTK környezettan) hármasa állhatott a dobogó legfelső fokára, az egyesület legjobb női maratonistái pedig - Szojka Szilvia (BTK sinológus), Korenovszkij Júlia és Fischer Anita - bronzérmesek lettek a csapat OB-n.

Nem az első országos sikere ez az ELTE-BEAC Polythlon Triatlon Klub keretein belül működő Sashegyi Gepárdok futókörnek, idén arany és ezüstérmet szereztek az Ironman OB váltóversenyén (Beda Szabolcs és Szabó Gábor), a BEAC atlétái mögött a 3. helyen végeztek a Maraton-váltón, és ugyanitt az Ultrabalaton váltóversenyén is.

Szabó Gábor, a csapat vezetője ebben az évben megnyerte a Ciprus Maratont és - több hazai verseny mellett - az 58 km-es Terep OB-t, amelynek a Világbajnokságán is indulhatott.

Visszatérve a Budapest Maratonhoz, a csapatsikerek mellett Beda Szabolcs taktikus versenyzéssel az OB 3. helyét szerezte meg, Szabó Gábor pedig 6. lett. Az amatőr futóközösséget építő csapat mégis arra a legbüszkébb, hogy 25 egyéni maratoni célba érkezővel az ország egyik legnagyobb csapatát vitték ki a Városligetbe.

Ahogy a kutatói pályához, úgy a futáshoz sem vezet királyi út, de a példamutatás eredményes, ahogy a legnagyobb egyetemi csapatversenyen, a Szarvasűzők váltófutáson több ezer hallgató előtt szerzett ezüstérem is igazolja.

Szabó Gábor így nyilatkozott erről: "Amatőr klubunk tagjai - kezdők és haladók egyaránt - rendszeresen és szisztematikusan edzenek, elkötelezettek a hosszútávfutás iránt. Ezen a versenyen minden indulónk a legjobbját hozta, és nemcsak az időeredmény szempontjából, hanem hozzáállásban, küzdeni tudásban is. A legjobbak kimagasló teljesítményének jutalma két dobogós helyezés lett. Nagy rang és komoly dicsőség a profi mezőnyben az ilyen helytállás, csakúgy, mint a tanulásban elért sikerek!"

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA