Élen a Curlingben

A hétvégén rendezték meg a vegyes páros Curling Országos Bajnokságot a Kamaraerdei Curling Klubban. A téli olimpiák jeges sportágáról bizonyára kevesen gondolnák, hogy Magyarország a világ 10 legjobb nemzete közé tartozik. A bajnokság tétje ezúttal az, hogy melyik páros jut ki a tavaszi kanadai világbajnokságra.

A Curling Skóciából származik, a skótok 4-500 évvel ezelőtt kezdték el tologatni a jégen a méretes gránitköveket. Mégis a világon a legtöbben Kanadában űzik a sportot, az Észak-amerikai ország 1,5 millió leigazolt curling játékossal büszkélkedhet.

A játékban két négyfős csapat felváltva csúsztatja köveit a célmező felé, a cél, hogy minél több korongot helyezzenek el a „házban”, azaz egy kijelölt körben. A vegyes párosra teljesen más szabályok vonatkoznak: egy férfi és egy nő alkothat egy csapatot, két kő pedig már a játék kezdetén a pályán van. -

A vegyes párosban értük el eddig a legjobb nemzetközi eredményeket, világbajnoki ezüstérmünk is van – számolt be a kvalifikációs tornán a hazai sikerekről Rókusfalvy András, a Magyar Curling Szövetség elnöke. A sportvezető elmondta, az 1989-ben hazánkba érkezett sportág ma már olyan sikeres, hogy az elmúlt két évben a férfi és női válogatott már az európai „A” csoportban játszott.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA