Egyedülálló judo központ jött létre Újbudán

Ünnepélyes keretek között adták át a Budai Judo Akadémiát január 19-én. Egy olyan új emelet került a Csíkihegyek Általános Iskola épületére, amely nemzetközi szinten is kiváló színvonalú csarnokot rejt.

Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője sportállamtitkársága idején a cselgáncs kiváló eredményei alapján bekerült a 16 kiemelt sportág közé. Az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) által finanszírozott különböző sportágak fejlesztésére irányuló kormányzati program pedig lehetőséget teremtett a szükséges anyagi forrás megszerzésére. Simicskó István látva az Újbudai Judo Sportegyesületben zajló magas szakmai színvonalú munkát, elhatározta, mindent megtesz azért, hogy a kerület a cselgáncson keresztül is bekapcsolódhasson a magyar és a nemzetközi sport vérkeringésébe. Széles körű kormányzati, önkormányzati összefogásra, valamint a Magyar Judo Szövetség és a szülők támogatására volt szükség ahhoz, hogy megvalósulhasson az akadémia, amelynek az alapkőletételére 2014 márciusában került sor.

 

– Kellett idő a forrás előteremtéshez, és a kivitelezéshez, de ezúttal is sikerült megvalósítani, amit elhatároztunk a kezdetekkor – fogalmazott Hoffmann Tamás polgármester. Ezzel Gazdagrét történetének eddigi legnagyobb sportberuházása tudott megvalósulni, lehetőséget teremtve arra, hogy megduplázódjon az akadémiára járó gyerekek létszáma. Az új létesítménnyel egy olyan színvonalas oktatóhely jött létre, amely minden igényt és korosztályt képes kiszolgálni, egészen a világversenyekre való felkészítésig. Alkalmas arra, hogy az utánpótlás nevelés egyik fellegvárává váljon, és nemzetközi versenyek helyszíne legyen.

 
Az átadó ünnepségen részt vett a frissen kinevezett Sárfalvi Péter, aki a jövőben a nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkárként tevékenykedik. Vizer Marius, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) elnöke is gratulált a projekt megvalósításában résztvevőknek. Bízik abban, hogy az itt felkészülő új dzsúdós generáció tagjai sok dicsőséget fognak hozni az egész sportágnak. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke hangsúlyozta, hogy egy példaértékű közösség kapott új infrastruktúrát.

 
A fejlesztés első ütemében egy 900 négyzetméteres tér jött létre, amelyet a jövőben tovább bővítenek. A jelenleg 150 helyi taggal rendelkező egyesület szakmai céljai között az utánpótlás nevelés a leghangsúlyosabb. Egy-két éven belül szeretnének minél több válogatott versenyzőt produkálni, majd később a felnőtt korosztályba lépők számára is biztosítanák a hátteret. Hiszen mostanra mind a helyszín, mind a szaktudás adott a felkészüléshez. Legyen szó EB-ről, VB-ről vagy akár az olimpiáról.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA