Diákolimpikonokat ismert el Újbuda

Ünnepélyes keretek között kaptak kitüntetést a Diákolimpia legjobb kerületi sportolói. Idén 400 tanuló ért el kiváló eredményt sportversenyeken és 20 diák kapta meg a szigorú feltételekhez kötött Papp László ösztöndíjat.

Sikeres újbudai diáksportolók vettek át oklevelet és díjakat Hoffmann Tamás polgármestertől és Simicskó István sportért felelős államtitkártól. Újbuda 1994 óta jutalmazza a kerület kiváló ifjúsági sportolóit, első évben 80 diák nevezett az olimpiai versenyekre, idén azonban több mint 400 kerületi tanuló ért el kiváló eredményt és pontszerző helyezést a versenysorozaton. Ez budapesti sportági versenyeken az első három, országos bajnokságon az első hat helyezés valamelyikét jelenti.

Külön díjazásban részesültek legkiválóbb ifjúsági versenyzőként a Diákolimpián kívül hazai és nemzetközi megmérettetéseken is jól szerepelő tanulók. A fiatalokat felkészítő edzők és testnevelő tanárok munkáját is elismerték. Nevelői, sportszakmai tevékenysége elismeréseként polgármesteri dicséretben részesült Ambrus Andrea, az Újbudai Grosics Sport Általános Iskola testnevelője, aki a sportiskola szingapúri kapcsolatait egyengeti és maga is nyolc héten keresztül mentorálta a távol-keleti kollégák munkáját. A diákok „pótanyaként” szeretett pedagógusa bemutatta az úgynevezett „Grosics modellt”, ezzel is öregbítve a magyar testnevelés hírnevét.

A rendezvényen átadták az idén 41. alkalommal megítélt Élen a tanulásban, élen a sportban fővárosi díjat is. A 39 díjazott közül négy újbudai sportoló vehette át a magyar általános- és középiskolásoknak, valamint egyetemistáknak és főiskolásoknak adható legmagasabb kitüntetést.

Az ünnepség végén kihirdették a Papp László sportolói ösztöndíj pályázat nyerteseit is. Az önkormányzat először 2007-ben írta ki a pályázatot: a kezdeti 10 főről mára 45-re nőtt a pályázók száma, az elismerést húszan kaphatják meg évente. A jutalom elnyerésének feltétele a kimagasló sporteredmény és a jó tanulmányi átlag, az idei díjazottak között junior bajnokok és ifjúsági Európa-bajnokok is szerepelnek. Köztük van Borovoj Alexander, aki válogatott kerettagként a férfi műkorcsolya utánpótlás meghatározó tagja, jelenleg Junior kategóriában vesz részt hazai, valamint nemzetközi versenyeken. A sportoló 14 évesen, élete első junior Grand Prix versenyén a mezőny legfiatalabb indulójaként teljesítette a Junior Világbajnokság kvalifikációs pontszámát. Idén junior bajnoki címet nyert.

Elismerték Horváth Zsanett triatlonistát is, ő hatodszor kapta meg a Papp László sportolói ösztöndíjat. A húszéves lány négy Ifjúsági Európa-bajnoki aranyéremmel és több mint 25 országos bajnoki címmel büszkélkedhet, idén a 2016-os olimpiai keretbe is bekerült.

Az ünnepségen részt vett az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Kocsi Sándor, a Kft. szakmai igazgatója, a kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó Horváth Gábor, valamint Surányi Ilona a Papp László ösztöndíj „ötletadója” és ifjabb Papp László is.

A kiemelt kerületi sporteseményeken való aktív részvételért, valamint az egész éves kerületi, budapesti és országos diákolimpiai versenyeken való eredményességért az oktatási intézmények vezetői már korábban átvették az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. elismerő díjait.

T.D. - ÚjbudaTV

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA