Davis Kupa: Újra a világcsoportban a magyarok

Fucsovics Márton legyőzte Karen Hacsanovot az oroszok elleni Kopaszi-gáton rendezett tenisz Davis Kupa-párharc vasárnapi zárónapján. Ezzel a magyarok 3-1-es behozhatatlan előnyre tettek szert, és 21 év után visszajutottak a legjobb 16-ot tömörítő világcsoport mezőnyébe.

Idén nyáron nem csupán hazánk, Újbuda is otthont adott rangos sporteseményeknek. Az augusztusban rendezett Extrémsportok Nemzetközi Fesztiválja után újfent világverseny helyszíne volt a Kopaszi-gát, ahol egy 4000 férőhelyes ideiglenes stadiont állítottak fel. Oroszországot fogadta a magyar férfi teniszválogatott a Davis Kupa rájátszásában szeptember 15 és 17 között.

 
A háromnapos párharc pénteki játéknapján Fucsovics Márton nagy csatában, öt szettben győzte le Andrej Rubljovot. Balázs Attila bár óriási küzdelemre késztette világranglista-32. ellenfelét, alulmaradt, így 1–1-ről várta a közönség a szombati páros meccset. A magyar fiúk diadalmaskodtak, és így egy lépésre kerültek a világcsoportba jutáshoz.

 

 

 

 

 

 

Balázs Attila egészen augusztus közepéig az Újbudai Sportcentrumban közismertebb nevén a Bikás parki teniszpályán készült a Davis Kupára akkori edzőjével, Pákai Norberttel.

 

foto: MTI

 
Vasárnap a jelenleg első számú magyar játékoson, Fucsovics Mártonon volt a sor, hogy bizonyítson az orosz Hacsanov ellen. Ehhez az kellett, hogy ne úgy érvényesüljön a papírforma, ahogy azt a világranglista mutatta, hiszen ekkor Fucsovics a 113. míg ellenfele a 32. helyen állt. A mérkőzés előtti nyilatkozatában Fucsovics nagyon optimista volt a verseny kimenetelét illetően, ugyanakkor abban is reménykedett, hogy szárazabb idő lesz, mert az kedvez a játékának. Utóbbiban nem volt szerencséje, ugyanis a Kopaszi-gát fölötti óriási esőzés miatt, több, mint két órával később léphetett pályára, és kénytelen volt „nehéz” labdával felvenni a küzdelmet. A mostoha körülmények ellenére mintegy 1500 néző szurkolta végig élőben a párharcot.

 
Hacsanov a tőle megszokott gyors szervákkal, és nagy erejű tenyeresekkel kezdett, de Fucsovics is tudta azt a magabiztos játékot hozni, amit a kupa korábbi két versenynapján, és remek játékkal 7:5-re nyerte az első szettet, majd 6:4-re a másodikat. Az utolsó felvonásban az orosz játékos idegei mondták fel előbb a szolgálatot, sorra jöttek a pontatlan ütések, kihagyott ziccerek, miközben egyre önfeledtebben szurkolt a magyar közönség, és Fucsovics szinte extázisban játszott. A vége felé a publikum minden nyert pontot felállva ünnepelt. Ekkor Hacsanov két bréklabdához jutott, de Fucsovics egyik erőssége – miszerint jelentős hátrányból is képes élre törni – ezúttal is megmutatkozott, és megfordította a játék menetét. Az utolsó labda nyomát a főbíró közelebbről is megnézte, és megállapította, hogy az orosz ütése hosszú lett, így 6:4-gyel ért véget a harmadik szett. Világcsoportba kerültek a magyarok! A folytatásban az eredeti kiírás szerint Balázs Attila és Andrej Rubljov közti meccset már nem le sem játszották.

 
- Ugyanolyan boldog vagyok most, mint amikor kilencvenötben legyőztük az ausztrálokat – fűzte az eseményekhez Köves Gábor, a magyar szövetségi kapitány. – Mindkettő olyan élmény, amit sohasem felejt el az ember. Most is tisztán emlékszem arra az örömre. Fantasztikus dolog, hogy a magyar férfiválogatott a világ tizenhat legjobbja között szerepelhet a következő szezonban, hálás vagyok mindenkinek, aki segített ebben – mondta.

Címkék: 

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA