CSIVIT, a Diákolimpia legújabb száma

A Törökugrató utcai Általános Iskolában megtartották az újbudai Diákolimpia utolsó versenyét, melynek neve: CSIVIT. Tudja mit jelent ez a név?

Március 7-én a Törökugrató utcai Általános Iskolában az újbudai Diákolimpia utolsó fordulója zajlott. A kerület iskolásai már januártól részt vehettek különböző versenyeken, ahol összemérhették erejüket röplabdában, teremfociban, ügyességi versenyekben, grundbirkózásban, kidobósban. Ezen a napon délután elérkezett az utolsó versenyszám, a CSIVIT.

Idén 10. alkalommal rendezték meg ezt a versenyt, s olyan neves tornászokat nyertek meg zsűrinek, mint dr. Magyar Béla vagy Szakály Ernő. A verseny főszervezője, a Magyar Sport Bizottság, már korábban elindította ezt a kevesek által ismert játékot. Az elnevezés egy kifejezésnek a rövidítése: C supa I zom, V idámság T orna ("CSIVIT").

A verseny célja az általános iskolás diákok testnevelési és sportprogramjának szélesítése és színesítése, olyan versenyforma elterjesztése, mely lehetővé teszi a diákok nagy tömegeinek versenyeztetését, valamint olyan tömegverseny elterjesztése, melyre a felkészülés testnevelési óra keretében történhet. A legfőbb cél viszont talán az, hogy olyan versenyen vehessenek részt a gyerek, mely a diákok tömegeivel megszeretteti a tornát.

A CSIVIT gyakorlatanyaga a következő:

- együttes szabadgyakorlat (a gyakorlatok leírása megtekinthető az MDSZ programfüzetben);
- három cigánykerék folyamatos, tetszőleges oldalra történő bemutatása hármas csoportokban párhuzamosan.
- szekrényugrás széltében: felguggolás - gyertyaugrás (három szekrényen tetszőleges szermagassággal)
- kötélmászás (a résztvevő csapatok 1-1 tagja versenyez egymással; a helyezési számok összege a csapateredmény);
- kötélhúzás (körmérkőzéses, vagy kiesés rendszerben, illetve a két rendszer kombinációjával kell a sorrendet meghatározni).

Z. A. - Újbuda WEB (2007. 03. 23.)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA