Bronzérmes az Újbuda TC!

Még mielőtt fellapoznánk a hét vége krónikáját, nézzük meg a női kézilabda Magyar Kupa rövid történetét, melyben meglepetésre is lelhetünk. A történet 1951-ben kezdődik, mivel ekkor rendezte meg a Magyar Kézilabda Szövetség a bajnoksággal párhuzamosan az első kupasorozatot, a legjobb akkor a Vörös Lobogó volt. Az első 12 évben mindössze 4 kiírás volt, 1963-tól viszont - két szezont leszámítva - folyamatosan avatnak kupagyőztest évről évre.

A legeredményesebb csapat a Ferencváros és a Vasas, mindkettő 11-11 győzelmet arat, ötször emelhette a magasba a győztesnek járó trófeát a Dunaferr és a Debrecen kapitánya, míg a legutóbbi négy kiírásban a győriek diadalmaskodtak. A 2008-2009-es bajnoki évad harmadik idei elődöntőse, a jelenleg Újbuda TC néven szereplő egykori Goldberger SE 1964-ben hódította el a serleget. 45 év elteltével jutottak tehát ismét lányaink a Magyar Kupa négyes döntőjébe. Az idei negyedik csapat, a Kiskunhalas eddig még fennállása alatt nem jutott a legjobb 4 közé a kupában.

A szombat esti elődöntő mérkőzés előtt azért még volt mód egy győri sétára, ráhangolódásra is.

- Egyértelmű, hogy nem mi vagyunk az esélyesei a mérkőzésnek. A győriek más szférában játszanak. Számunkra a fő cél a Magyar Kupa 3. helyének a megszerzése, ezért vélhetően a Kiskunhalas csapatával találkozunk a második napon. Most a fő célunk az NB I/B. Keleti-csoportjának első helye, és ősztől ismét a nemzeti bajnokság első vonala. Egy hajdúnánási nemzetközi tornával, a kötelező bajnoki mérkőzésekkel és edzőmérkőzéssel készülünk e két napra. Nem lesz könnyű - beszélt még az előkészületekről egy hónapja dr. Ökrös Csaba vezetőedző.

De nézzük a Debrecen-Kiskunhalas nyitómérkőzését. A Duna Takarék Női Magyar Kupa első napjának kezdőmérkőzésén magabiztos kilencgólos debreceni győzelem született a Kiskunhalas ellen a másik elődöntős ágon. A szombat esti mérkőzés első percétől kezdve biztosan tartotta a vasárnapi döntőbe való kerülés lehetőségét a tiszántúli gárda. Aztán mi következtünk a Sport1 tévécsatorna által élőben adott mérkőzésen. Álmaink voltak, de tisztában voltunk a realitásokkal. Egy dolgot biztosan tudtunk, 2009 tavaszán az Újbuda TC legnagyobb feladata az NB I/B-beli bajnoki győzelem megszerzése, míg a győrieket jelen kupadöntő mellett legfőképpen a nemzetközi kupaszereplés mikéntje foglalkoztatja.

A győri sportcsarnokban mindkét félidőben mi dobtuk az első gólt, de a Burai-Kosik-Hodosi-Trufán-Forgács-Selenka kezdőcsapatnak meg kellett tapasztalni azt, amit jól tudtunk: „ez más szférák zenéje”. Ennek ellenére szépen tartottuk magunkat mindkét félidőben, és egy-egy gólunk kifejezetten remek kombinatív játékról adott tanúbizonyságot. Skrapics Ágota jó napot fogott ki, Burai Edina pedig szép kombinációkkal főként a második félidőben „szárnyalt”. De a sok eladott labda, némi bizonytalanság és főképp a két csapat közötti alapvető különbség jelentette azt, hogy egy reális 10:12 gólos győzelemnél nagyobb arányban nyertek a győriek. A házigazdáknál az első félidőt Görbicz Anita, míg a másodikat Tomori Zsuzsanna vezényelte. Szomorúságra adott okot, hogy nálunk Forgács Judit az utolsó percekben megsérült, azonban szerencsére másnapra talpra állt. Az első félidőben Pethő Renáta, míg a másodikban Székely Zsófia védett nálunk, hasonló eredményességgel, és néha igazán bravúros védésekkel. A végeredmény pedig a következő volt: Győri Audi ETO KC-Újbuda TC 41:20 (13-8).

Aztán aludtunk egyet, majd fél nap elteltével ismét a pályán voltunk, következett a bronzmérkőzés. „A Kiskunhalas és az Újbuda csapott össze a Magyar Kupa harmadik helyéért. A találkozó elején a halasi csapat gyorsan ellépett másodosztályú ellenfelétől, a szünetre nyolcgólos előnyt szerzett, amit a második játékrészben is sokáig őrzött. A végére összekapta magát az Újbuda, szorossá tudta tenni a végjátékot. A Kiskunhalas ezzel a győzelemmel minden bizonnyal KEK-résztvevő lesz, ehhez az szükséges, hogy a bajnokságban is a Győr és a Debrecen végezzen az első két helyen”. olvashattuk e helyosztó mérkőzés rövid összefoglalását a www.kezi.hu internetes sportoldalon.

A találkozó úgy kezdődött és az első félidő is úgy telt el, akár egy rémálom. Kapura percekig szinte teljesen veszélytelenek voltunk, valami érthetetlen bénultság volt érezhető a lányokon. Dr. Ökrös Csaba 0:4-nél kért először időt, de a mérkőzés után úgy fogalmazott:

- Az első félidőben és a második félidő első felében teljesen tehetetlen voltam. Semmi nem működött. A félidei eredmény nyolcgólos kiskunhalasi előnyt mutatott. 24:15-öt mutatott már az eredményjelző, amikor hirtelen valami megmozdult. Két perccel a vége előtt 30:28-as állást regisztrálhattunk. Ekkor már a kiskunhalasi edző próbálta a feltámadó újbudai csapatot megállítani. Szóval két perc volt még hátra. S aki ismeri a kézilabdát, tudja, ez sok mindenre elegendő. Sajnos egy vitatható bírói döntés, Kosik Adél kiállítása (aki hat góljával járult hozzá a napi teljesítményhez) megfogta a lendületet. Már majdnem visszahoztuk a meccset egy szenzációs véghajrával, amikor kicsúszott a kezünkből. De valljuk be, nem itt dőlt a mérkőzés, sem a 3. hely sorsa. A mérkőzés 2/3-ában a csapat árnyéka volt valódi önmagának, előbb kellett volna eszmélni. A Kiskunhalas csapata láthatóan presztízskérdést csinált abból, hogy egy - egyelőre - eggyel alacsonyabb osztályú csapattól egy televíziós mérkőzésen ne kapjon ki.

- A 2008-2009-es bajnoki évad női Magyar Kupájában az Újbuda TC női kézilabdacsapata megérdemelten szerzett bronzérmet. Ezzel számunkra sporttörténelmet írt. Ezen a napon a Sport1 közvetítései ország-világ előtt bemutatták, hogy Újbudán van és jó úton halad a női kézilabda - összegezte a napot Vladár László, az Újbuda TC ügyvezető alelnöke.

- Nagyon sok a tanulság, amit fel kell dolgozni, elemezni kell, mégpedig úgy, hogy segítse a további szakmai munkát - mondta dr. Ökrös Csaba. - Büszke vagyok a csapatra, nagyon kitett magáért. Képességekben, felkészültségben és játéktudásban csak közelítünk még az első osztályhoz, de a küzdeni tudás tekintetében már utolértük őket. Áprilisban 12-én a Nemzetközi Kupa elődöntőjében a győri gárda a HYPO Niederösterreich csapatával mérkőzött meg először idegenben, és csak egygólos vereséget (26:25) szenvedett. Valljuk be, nem irigyeljük az osztrák csapatot a győri visszavágón, mert a Magvassy Mihály Sportcsarnokban nem lesz könnyű dolguk, „pokoli hangulat” fogadja majd őket. De mi persze a győrieknek szurkolunk...

Visszatérve a Magyar Kupára: köszönjük a szurkolást a győrieknek és a szíves vendéglátást. Egy fiatal, sokra hívatott újbudai gárda a múlt évi NB I-ből való „kicsúszás” után nagyot alkotott háromnegyed év elteltével. Egyedüli fővárosi csapatként (!) jutott be a legjobb négy közé, ahol azt nyújtotta, amire jelenleg képes. Ez pedig nem kevés a mai magyar kézilabdában. A szuperklasszisokból álló Győr ellen tisztességgel helytálltak a lányok, és a nagyjából hasonló tudású, de helyzeti előnyű Kiskunhalas ellen sajnos még érződött a lábakban és fejekben az előző napi megmérettetés, főként idegi fáradalma.

- Ahogy a lányok az eredményhirdetésénél álltak a legnagyobb csapatok mellett, nem pedig mögött, felejthetetlen élmény marad. Amikor lányaink nyakába akasztották a Magyar Kupa bronzérmét, az egy leírhatatlan és számomra megható élmény marad egész életemben - fogalmazott az eredményhirdetés után Tömör-Tones Zsolt szakosztályvezető, majd hozzátette, hogy Újbuda lehet a jövő csapata. És ami még előttünk van: a bajnoki év sikeres lezárása és felkészülés reményeink szerint egy tartós, magasabb osztályú, NB I-es megmérettetésre a 2009-2010-es bajnoki évadban. Reménykedünk abban, hogy sérülések sem hátráltatják a munka befejezését. A Magyar Kupa? Ősszel is belevágunk...

Szép volt lányok! Hajrá Újbuda!

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA