Bíró Szabolcs úszik, fut, vív, lő és lovagol

Hogyan kerültél az öttusa világába?

Harmadik-negyedik osztályos korom óta foglalkozom vele, persze akkor még csak hobbi szinten. Apukám öttusázott, őt követtem az edzésekre, hiszen sokszor kérdezte, nem szeretném-e én is kipróbálni. Először természetszerűleg az úszással és a futással kezdtem, mivel ezek alapdolgok.

 

Már akkor is idejártál a MAFC-ba?

 

Igen, és azóta is Antalköz Gabriella az edzőm, ami az úszást és a futást illeti. A többi szám fokozatosan jött be később. Körülbelül egy éve jártam ide edzeni, amikor elkezdtem a lövészetet, aztán következett a vívás és végül a lovaglás. Ez utóbbi három számban külön-külön edzőim vannak, így négyesben szoktak egyeztetni a versenyekre való felkészülés előtt. Például, ha már sorozatosan nagyon fáradt vagyok a délutáni víváson, akkor kicsit vissza kell venni a reggeli úszásból, hiszen összességében az öttusában a vívás fontosabb, ott ugyanis az ellenfelektől vesszük el a pontokat.

 

Most ugyan vakáció van, de az iskolával hogyan tudod mindezt összeegyeztetni?

 

Reggel, iskola előtt van az úszás, délután pedig lövészet és futás, vagy vívás és lovaglás. Nyáron ez annyival lazább, hogy nem jövök reggel hatra az uszodába, csak később, de az edzések így is igénybe veszik az egész napomat. Az I. kerületi Szent Gellért Gimnáziumba járok, és szerencsére olyan tanáraim vannak, akik abszolút a sport mellett állnak, így elnézőbbek velem szemben, ha egyszer-egyszer nem tudok felkészülni, vagy megengedik, hogy később írjak meg valamilyen dolgozatot.

 

Milyen terveid vannak az érettségi utánra?

 

Mivel a sportot nem lehet előre tervezni, mert bármikor jöhet egy sérülés, mindenképpen tovább akarok tanulni. A Műegyetemre szeretnék járni, ami, remélem, össze is jön majd.

 

Milyen nemzetközi versenyeken vettél részt?

 

Tavaly megnyertük a váltót az EB-n. Azóta jártunk már Dél-Afrikában is, az ifi világbajnokságon, ott sajnos nem sikerült ilyen jó eredményt elérnünk. Néhány hete vettünk részt az idei junior EB-n, a következő megmérettetés pedig július 7-én kezdődik, mert akkor indul a kairói junior világbajnokság. Nincs konkrét elképzelésem arról, mit szeretnék elérni, inkább úgy mondanám, hogy minél jobb akarok lenni!

 

Az egyes számok közül melyik a kedvenced?

 

Most épp a lovaglás. A fizikai számokat sosem szerettem annyira, mert rendkívül fárasztóak, inkább a technikaiakat kedvelem. Az úszás és a futás olyan, hogy "meg kell halni" az edzésen, a lövészet inkább szellemileg megterhelő.

 

Említetted, hogy édesapáddal jöttél ki először a pályára. Ő is versenyszerűen öttusázott?

 

Igen, de nem voltak kiemelkedő eredményei. Van két öcsém is, akik szintén egyre jobban belemerülnek az öttusa világába. Ők is versenyeznek, persze a kisebbik még csak kéttusázik. Majd ha sorban bejön mindegyik szám, akkor dől el, ki mit tud ebben a sportban.

 

Mit csinálsz, amikor nem öttusázol és nem tanulsz?

 

Igyekszem mindezt kipihenni. Szeretek eljárni a barátaimmal biciklizni. Nyáron szörfözni is járunk, télen pedig síelni.

 

Barátnőd van?

 

Igen, és ő is öttusázik
Rózsa Melinda

Újbuda média (2008. 06. 23.)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA