Bajnokaink és bajnok edzőink

Kitüntették a legjobb sportolókat és edzőket.

Újbuda Önkormányzata 1990 óta tűnteti ki a kerület kiváló sportolóit és edzőit. Idén március 18-án ünnepélyes keretek között díjaztak 20 sportolót és edzőt, akik a 2007. évi eredményeik alapján Világ- és Európa-bajnokságokon kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. 


A kitüntetettek oklevelet és eredményeiktől függően pénzjutalmat kaptak. Többen közülük nem tudták személyesen átvenni a díjat, ugyanis az esemény ideje alatt is külföldi edzőtáborban voltak. Ebben az éven a kajak, kenu, úszó, koronglövő, vívó, karate és öttusa szakágban osztották ki a jutalmakat. 

Balázs György a Szociális, Lakás és Sport Bizottság elnöke kiemelte, hogy szerencsére sok olyan kerületi sportoló és edző van, akik kiváló eredményt értek el, és ezzel is jó hírét viszik a kerületnek. 


Molnár Gyula polgármester megnyitó beszédében elmondta, hogy mára sikerült egy kiszámítható és stabil viszont létrehozni Újbuda sportéletében. Nem szabad szétaprózni a sportra fordítható erőforrásokat - tette hozzá, inkább kevesebb, de nagyobb volumenű eseményt szeretnének szervezni, illetve támogatni. Ennek jó példája az Újbudai Torna Club, a kerület saját sportegyesülete, melyet idén 158 Millió forinttal támogat az önkormányzat. 


A Klubban labdarúgó, kézlabda, kosárlabda röplabda és tenisz szakosztály van, tehát nem a szakosztályhalmozás a lényeg, hanem a hatékony működés. Mátrai István számszeríjász senior európabajnokot is kitűntették, aki a civil életben egyébként grafikus tervező. 

A múlt évi Szentpétervári Európa Bajnokságon az 55 év felettiek versenyén sportlövőként érte el ezt a kimagasló eredményt. A számszeríjász elmondása szerint a sportlövészethez más testmozgással ellentétben nem a kirobbanó energiára, hanem a visszafogottságra, nyugalomra van szükség. 


A számszeríj kifejezést sokan a szerszám szókhoz akarják kötni, de ez valójában a szláv "szamosztrej" szóból származik és nyílpuskát jelent. Ez nem más, mint egy puskára ráhelyezett nyíl - Tell Vilmos is ezt használta. Mátrai István a sportlövészetben olimpiai 10. helyezést is elért, illetve világbajnokságon is állt már a dobogón. 


Az önkormányzat idén jutalmazta utoljára ilyen formában a kiváló sportolókat és edzőket, ugyanis jövőre másként fogják kitűntetni őket. Az kivitelezés módja még nem körvonalazódott, de a polgármester biztosította a jelenlévőket arról, hogy az igazán kiemelkedő eredményeket még jobban honorálják majd. 

Huszák Nina - ÚJBUDA TV (2008. 03. 20.)

 

Kapcsolódó link: sport.ujbuda.hu

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA