Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja

Újbuda központi helyszíne lesz az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjához kötődő programoknak és olyan különleges rendezvények ad otthont, mint az 5vös5 Futóverseny, a hozzá kötődő Jótékonysági Egészségséta vagy az ELTE által szervezett Inkluzív Sportnap a Tüskecsarnokban.

Szeptember 20-át az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává nyilvánította 2015 novemberében az UNESCO, hogy ráirányítsa a figyelmet a sport fontosságára a felsőoktatásban. Hiszen nemcsak a szellemi, de a fizikai felkészültség, edzettség is legalább ugyanannyira fontos a jövő értelmisége számára. Az elsődleges cél azok elérése, akik ma még nem mozognak eleget, azaz a rendszeres fizikai aktivitásuk nem éri el a WHO által meghatározott heti 150-300 percet. A rendezvényen a várható résztvevői létszám: 50.000 hallgató, ebből Budapesten (10.000 – 20.000 fő), mely azért is kiemelten fontos, mert a 2012-es ifjúságot érintő szabadidő eltöltési szokásokat vizsgáló kutatás szerint a fiatalok több mint fele szabadidejének nagy részét számítógép előtt tölti.

 

Szeptember 20-án a 16 legnagyobb vidéki egyetemen és főiskolán Egyetemi Sportnapot tartanak, valamint a fővárosban 4 központi helyszínen (BEAC, a BME Sporttelep, a Tüskecsarnok, Tüskeuszoda), továbbá az NKE-n, a Semmelweis Egyetemen és a Corvinuson lehet részt venni, mindösszesen 36 sporthelyszínen különböző sport programokon. A streetballtól, az 5vös5 futásig összesen mintegy 30 sportágban mérhetik össze tudásukat a hallgatók. A programok nyitottak, minden hallgató intézménytől függetlenül becsatlakozhat bármelyik egyetem által szervezett sportnapra. A legtöbb helyszínen gasztronómiai és kulturális programok is színesítik a rendezvényt.

 

Az 5vös5 Futóversenyre előnevezni szeptember 19-én éjfélig lehet a http://eotvos5.elte.hu honlapon az űrlap kitöltésével. A rendezvényhez kötődő Jótékonysági Egészségséta a Bethesda Gyermekkórház Alapítványa számára szervez gyűjtést.

 

A nap egyik különlegessége, az ELTE által szervezett Inkluzív Sportnap a Tüskecsarnokban, melyen ép és fogyatékossággal élő hallgatók együtt, közösségi élményben élhetik meg a sport örömeit.

Az eseménnyel kapcsolatosan megindul a MEFS új honlapja, amely a Mozdulj Rá! kampányhoz kapcsolódva a http://mozduljra.goweb.hu/ oldalon érhető el jelenleg, ahol a hallgatók minden eseményt megtalálnak, le tudják kérdezni sportáganként, intézményenként a sportolási lehetőségeket, és jelentkezni is tudnak majd az egyes eseményekre.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA