55 éves a 6:3-as győzelem

Megkoszorúzták az iskola márványtábláját.

Az immár Grosics Gyula nevét viselő egykori Budai Sport Iskola a legendás angol-magyar mérkőzés diadalára emlékezett. Az 55. évfordulón természetesen az Aranycsapat egyik élő futball fenoménja, Grosics Gyula is részt vett, aki a meccs körülményeiről mesélt a résztvevőknek.


A Grosics Gyula Sport Általános Iskola minden évben november 25-én emlékezik meg a legendás angol-magyar meccsről. Az egykor "fekete párduc" névre hallgató válogatott kapus mellett már csak Buzánszky Jenő él az Aranycsapatból, ő sajnos labilis egészségi állapota miatt nem tudott eljönni a találkozóra. Kiss Mihály igazgató elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek még életében találkozzanak Gyula bácsival, akinek intelmeiből sokat tanulhatnak a mai fiatalok erkölcsről és hazaszeretetről. 

Grosics Gyula a mérkőzés körülményeire emlékezett:"... az események elindítója az 1952-es Helsinkiben zajlott svéd-magyar mérkőzés volt, ahol 6-0-ra vertük a skandináv csapatot. Erre az eseményre pedig felfigyelt a világ. Nem volt etz másképp az angol szövetségi kapitánnyal sem, aki ezen felbuzdulva meghívta a magyar csapatot Londonba egy válogatott mérkőzésre. A 90 éve hazájukban veretlen angolok sikerükben bízva az évszázad mérkőzésének hirdették meg a meccset, ahol eldől, melyik a világ legjobb csapata." 


"...az '50-es évek kegyetlen diktatúrájában azonban tudtuk és éreztük, nem néhány ezer szurkoló, hanem 15 millió magyar figyelte szívszorongva a mérkőzést, így a csapat győzelme egy egész nemzetet hozott össze, egy egész nemzetnek adott büszkeséget és reményt. Egyedül ezekben a 90 percekben lehetett kiabálni, hogy hajrá magyarok, és énekelni a himnuszt. Ezt az akkor élt honfitársak sosem fogják el felejteni."

T. D. - ÚjbudaTV (2008. 11. 30.)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA