120 éve alapították a MAFC-ot

A Műegyetemi Atlétikai és Football Club a BME főépületének dísztermében emlékezett meg alapításának 120. évfordulójáról. Az eseményen többek között Sárfalvi Péter, helyettes államtitkár, Józsa János, az egyetem rektora és Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere is beszédet mondott.

1897-ben Hajós Alfréd és Gillemot Ferenc azzal a céllal hozta létre a MAFC-ot, hogy sportolási lehetőséget biztosítsanak a műegyetemi hallgatóknak. A 120 éves múlt bővelkedik a sikerekben. Harmincnál is több olimpikont adott a MAFC a magyar sportéletnek, közülük kiemelkedik két aranyérmes; Pósta Sándor olimpiai bajnok kardvívó és Nagy Imre olimpiai bajnok öttusázó.
 
A klubnak minden csapatsportágban van szakosztálya, de a legnagyobb sikereiket röplabdában érték el. Az 50 éve alakult csapat 1992 óta szereplője a hazai élvonalnak, három bajnoki és egy Magyar Kupa bronzérmet szereztek.
 
Az eseményen az elmúlt évtizedek jeles képviselői, kiváló edzők, olimpikonok, és a hazai sportélet meghatározó szereplői is tiszteletüket tették. A díszvendégek és a felszólalók között jelen volt Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora.
 
Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében felidézte a kezdeteket. Beszélt az egyik alapítóról, Hajós Alfrédról, aki - amellett, hogy a rektori tiltás ellenére részt vett és győzedelmeskedett az első újkori olimpiai játékokon - megszervezte az első, sporttörténelmi labdarúgó mérkőzést Magyarországon, amelyet a MAFC nyert meg. Az államtitkár megköszönte azt az azóta is töretlen munkát, amellyel a sportegyesület az elmúlt 120 évben hozzájárult a magyar élsport és szabadidősport fejlesztéséhez.
 
Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora személyes emlékeit felidézve elmesélte, annak idején azért tanult tovább a Műszaki Egyetemen, mert a MAFC sportolója szeretett volna lenni. A rektor nemcsak a díszvendégeket köszöntötte, hanem a nézőtéren ülő jeles személyeknek is köszönetet mondott az elmúlt évekért, és megjegyezte, hogy ez egy olyan ünnepi rendezvény, ahol még az ajtóban is olimpiai bajnokok állnak.
 
Bretz Gyula, a MAFC elnöke ünnepi beszédében az elmúlt évek sikereire, és nehézségeire is kitért. Megköszönte a BME és Újbuda Önkormányzata által biztosított támogatást, és elmondta, céljuk, hogy a jövőben is a magyar egyetemi sportélet zászlóshajója legyenek.
 
Újbuda polgármestere is sportolt korábban MAFC színekben. Hoffmann Tamás vízilabdázott a nagy múltú csapatnál. Köszöntőjében Szentgyörgyi Albert szavait idézte: “A sport nem a szellem útján nyomja el a testet, hanem a test útján nyitja meg a lelket.” Kiemelten fontos feladatnak nevezte, az ifjúság egészségre, sportos életmódra nevelését és megerősítette azt a szándékot, hogy Újbuda a jövőben is szeretné támogatni a helyi sporttal foglalkozó egyesületeket, köztük a MAFC-ot. Hoffmann Tamás bizonyítva az önkormányzat sport iránti elkötelezettségét megemlítette, hogy Újbuda a közelmúltban vált futókör nagyhatalommá, azaz a fővárosi kerületek közül jelenleg a itt található a legtöbb és legkorszerűbb futópálya.
 
Ezen a napon más évfordulókat is megünnepeltek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. 90 éves lett a Műegyetemi Testnevelés, valamint a Testnevelési Központ 65 éves fennállásának évfordulójáról sem feledkeztek meg.
 
Átadták a MAFC-Gillemot Ferenc Vándordíjat, amelyet évente a legtöbb sikert elért, a MAFC színeiben versenyző sportoló kap. Idén Réti Kamilla öttusázónak ítélte oda ezt a díjat az Elnökség, aki az Országos Felnőtt Magyar Bajnokság 4. helyezettje volt, de külföldi világversenyekről is figyelemreméltó eredményekkel tért haza.
 
A MAFC-ért végzett munkájáért elismerésben részesült még Janecskó András, a MAFC Atlétika szakosztályának vezetője, Mészáros Csaba, a MAFC súlyemelő szakosztályának vezetője, valamint Pázmányi Gábor sportvezető és edző, aki vízilabdázók között ért el kiemelkedő sikereket.
 
D. B. S.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA