100 éves a sportlövő

Az állami sportvezetés, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Sportlövők Szövetségének képviselői, barátok, egykori sporttársak és tanítványok köszöntötték Kisgyörgy Lajosné sportlövőt a Magyar Sport Házában, aki január 14-én ünnepelte 100. születésnapját. A hazai csúcstartónak számító Baba néni a versenyeken mindent eltalált, amit elétettek, őt viszont az ünnepségen egy percre sem lehetett lelőni. Színes élettörténetének epizódjaival mindenkit elszórakoztatott maga körül.

A legendás sportoló ugyan nem indulhatott olimpián - mert a nők versenye még nem volt ötkarikás szám - és a világ- valamint Európa-bajnokságokon is meg kellett elégednie a dobogós helyezésekkel, de a hazai aranyérmeket tekintve verhetetlen csúcstartó, 123 magyar bajnoki címet számlál.

- Hatvanöt éves koromban letettem a fegyvert, nem akartam, hogy odavesszen a renomém. Utána sokáig edzősködtem, egészen 90 esztendős koromig, bár akkor már csak szerelemből tettem, mert fizetséget jó ideje nem kaptam érte - emlékezett vissza az ünnepelt, aki romló hallásától eltekintve ma is remek egészségnek örvend. A kerületben élő sportlövő így mesélt arról, hogyan került a pályára: A férjem repülőtiszt volt, aki emellett öttusázott is. Egyszer kivitt engem is a lőtérre, ahol viccből a kezembe nyomott egy pisztolyt. Leadtam tíz lövést, mire azt mondták tehetséges vagyok. Én meg elhittem nekik, a többit már tudják. A szokványos újságírói kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka, Baba néni bölcs választ adott: korán kell születni és későn meghalni.

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, aki 60 éve Gyuri néninek szólítja a sportolót, elmondta, 1957-ben triatlonosként őt is tanította a lövész, aki minden tanítványával nagy szeretettel bánt. Simicskó István sportállamtitkár is virággal köszöntötte az ünnepeltet.

- Aki hatvan évesen még versenyez, kilencven évesen még síel, az célba talál. Baba néni nem csak a lőtéren, ahol a férfiakat is lekörözte, hanem az életben is célt talált, így lehet sokak példaképe - fogalmazott az államtitkár.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA