Otthon is mozgasd meg magad!: Haladó kardióedzés videón - Újbudai éltemód-blog, 5. rész

A koronavírus-járvány miatti nehéz időszakban különösen fontossá vált az otthoni mozgás, az egészséges étkezés és életmód, valamint az ehhez kapcsolódó témakörök. A kérdéskörben Németh Nóra, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. munkatársa, sportszervező, kosárlabda és erőnléti edző, életmód és táplálkozási tanácsadó, illetve sportjóga-oktató indított életmód-blogot Újbuda polgárainak. Itt az 5. rész, amely ezúttal videó formában kínál haladó szintű kardiógyakorlatokat az otthon mozogni vágyóknak. Az edzést a BKG PRIMA Akadémia veretlen női kosárlabda-csapata mutatja be.

 

A kardióedzés során a magas intenzitáshoz magas pulzusszám társul. Többnyire mindenkinek ajánlott, leginkább a szálkásításhoz, a zsírégetéshez, valamint az állóképesség megnöveléséhez ajánlott mozgásforma.

 

Ennek az edzéstípusnak rengeteg előnye van, ezek közül hadd soroljak fel párat:

 

• zsírt égetve és kalóriát fogyasztva hozzájárul a súlycsökkenéshez

 

• erősíti a szívet

 

• növeli a tüdő kapacitását

 

• csökkenti a szívinfarktus, a magas koleszterin, a magas vérnyomás és a diabétesz kockázatát

 

• elősegíti a jobb alvást

 

• jobb közérzetet biztosít

 

• csökkenti a stresszt

 

• jobbá teszi a szexuális életet

 

Mindannyian különbözünk, mindannyian máshogyan reagálunk az edzésekre. Ahhoz, hogy meghatározzuk, mennyi kardióedzésre van szükségünk, az a céljainktól és testalkatunktól függ:

 

• Ektomorf: természeténél fogva vékony. Ő az, aki azt eszik, amit akar, alig hízik. Nekik van a legkevesebb szükségük a kardió edzésekre.

 

• Endomorf: az ektomorf ellentéte. Alapvetően túlsúlyos, könnyen hízik, nehezen fogy, viszont könnyebben épít izomzatot, mint az ektomorf. Az endomorf alkatúaknak több kardióra van szükségük.

 

• Mezomorf: szerencsés alkat, alapvetően izmos. A zsírvesztéshez elég nekik 1-2 kardió edzés hetente. Könnyedén megtartják az izmaikat a szálkásítás idején is és az izomépítés is könnyebben megy nekik, mint a másik két csoportba tartozóknál.

 

A gondosan összeállított feladatsort a BKG PRIMA Akadémia Amatőr női NB I-es, a 2020/2021-es szezonban eddig veretlen (23-0) kosárlabda-csapata mutatja be, akik hétről-hétre, folyamatos és szorgalmas munkával (többek között ilyen és ehhez hasonló kardió edzésekkel is) készülnek a soron következő mérkőzésre, természetesen a XI. kerületben!

 

 

VIDEÓ: I. gyakorlatsor
 
VIDEÓ: II. gyakorlatsor
 
VIDEÓ: III. gyakorlatsor
 
A gyakorlatok leírását magyar és angol nyelven itt találhatják! 

 

Bizonyítsuk be együtt, hogy a konditerem helyett tökéletesen megfelel az otthonunk is egy kardió edzésre. Tartsanak velünk! Izzadjuk ki magunkból a mindennapok feszültségeit!

 

NÉMETH NÓRA

Az Életmód-blog eddigi epizódjai:

1. rész: Tégy magadért és az egészségedért!
2. rész: Idd magad egészségesre!
3. rész: A XXI. század csodája, a D-vitamin
4. rész: "Jó reggelt, Újbuda!" - ébresztő és átmozgató edzés videón

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA