Magyar bravúr újbudai hokisokkal: Közelebb az olimpiához a válogatott

A magyar férfi jégkorong-válogatott 4-1-re legyőzte a házoigazda Angliát a Nottinghamben zajlott olimpiai selejtezőtorna utolsó fordulójában, ezzel az első helyen végzett és augusztusban, Lettországban harcolhatja ki az ötkarikás részvételt.

A 2022-es pekingi téli olimpia utolsó kvalifikációs körébe jutott a magyar férfi jégkorong-válogatott, mivel vasárnap 4-1-re legyőzte a brit csapatot, ezzel az élen végzett a nottinghami selejtezőtornán.

 

A Motorpoint Arenában 4544 néző volt kíváncsi a torna zárómérkőzésére, amelyen a szakmai stáb az észtek ellen térdsérülést szenvedett Kóger Dániel mellett a gyomorbántalmakkal küszködő - 149 válogatott fellépésnél tartó - Benk Andrásra sem számíthatott. A találkozónak mindkét fél azzal a tudattal vágott neki, hogy rendes játékidőben vagy ráadásban aratott sikerrel is megnyeri a tornát. A bemelegítésnél határozottság sugárzott a magyar játékosok arcáról, akik koncentráltabban kezdték az összecsapást, mint szombaton a román válogatott ellenit.

 

A csapatok magas tempót diktáltak, ebből adódóan mindkét oldalon akadtak pontatlanságok. Ahogy a lelátón a magyar drukkerek tartották a lépést a többszörös túlerőben lévő hazai nézőkkel, úgy a jégen is egyenlő erők küzdelmét hozta az első húsz perc mezőnyben és a kapuk előtt is: az A-csoportos britek nyolc, a magyarok hét alkalommal kísérleteztek.

 

A második harmad magyar emberelőnyös góllal kezdődött: a védő Stipsicz Bence lőtt tökéletesen a hazaiak kapujába. Noha a szigetországiak lényegesen többet próbálkoztak a játékrészben - 22, illetve 6 volt a lövések száma -, a veszélyesebb helyzetek a harmad első felében az ő kapujuk előtt alakultak ki, és a különbség is nőtt a találkozó derekán: a szombati hosszabbítást eldöntő Erdély Csanád villant. A szünetig hátralevő időben döntően a magyar harmadban zajlott a játék, ám a vendégek fegyelmezetten állták a brit rohamokat.

 

A záró felvonás szerencsés brit találattal indult: Matthew Myers húzta a korongot az addig 31 védést bemutató Rajna kapuja felé, és a pakk a térdelő kapus mammutjáról csorgott be. Hogy hamar visszaálljon a kétgólos különbség, arról az észtek ellen triplázó Hári János gondoskodott egyéni villanással. A magyar válogatott azonos létszámnál és emberhátrányban is küzdött előnye megtartásáért, megharcolt minden korongért. Sőt, Sofron István a kiállítása után a pályára lépve korcsolyázott keresztbe a kapu előtt, majd éles szögből gólt is szerzett.

 

A rendkívül feszült hajrában is rendületlenül érkeztek a brit támadások, ám az önfeláldozó blokkok, a jó helyre tett ütők és Rajna remek védései sorra megakadályozták a brit gólszerzést. Így az elmúlt időszak legjobb teljesítményét felmutató magyar válogatott "visszavágott" a két évvel korábbi vb-ért, és saját közönsége előtt 4-1-re legyőzte Nagy-Britanniát.

 

A magyar jégkorong-válogatott továbbjutott az utolsó, augusztus végi olimpiai selejtezőkörbe. Ott 12 együttes szerepel három négyes csoportban, ahonnan csak a csoportgyőztesek jutnak ki a 2022-es téli olimpiára. A mieink Lettország, Franciaország és Olaszország mellé kerültek. A házigazda a lett csapat lesz. (MTI)

 

Jégkorong, olimpiai selejtezőtorna, 3. forduló:

Nagy-Britannia - Magyarország 1-4 (0-0, 0-2, 1-2)

 

Gólszerzők: Myers (41.), ill. Stipsicz (21.), Erdély (32.), Hári (46.), Sofron (52.)

 

A játéknap másik mérkőzésén: Románia-Észtország 7-3 (2-2, 2-0, 3-1)

 

A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Magyarország 8 pont, 2. Nagy-Britannia 6, 3. Románia 4, 4. Észtország 0


 

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Arany Gergely (FTC-Telekom), Kornakker Dániel (Hydro Fehérvár AV19), Rajna Miklós (DVTK Jegesmedvék)

 

Hátvédek: Garát Zsombor (MAC Újbuda), Kiss Dániel (DVTK Jegesmedvék), Macaulay Scott (MAC Újbuda), Pozsgai Tamás (MAC Újbuda), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV 19), Szabó Bence (Hydro Fehérvár AV 19), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék)

 

Csatárok: Benk András (UTE), Csányi Karol (HK Nitra – szlovákiai), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Galanisz Nikandrosz (DVTK Jegesmedvék), Hári János (Red Bull Salzburg – osztrák), Kóger Dániel (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Papp Kristóf (Des Moines Buccaneers – amerikai), Sarauer Andrew (Hydro Fehérvár AV19), Sofron István (MAC Újbuda), Szita Donát (Hydro Fehérvár AV19), Terbócs István (MAC Újbuda), Tóth Richárd (FTC-Telekom)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA