Legendás edzőt köszöntünk: Dávid Géza 90 éves lett

Augusztus 14-én ünnepelte 90. születésnapját Dávid Géza, Arany Érdemérmes mesteredző, a Budapesti Spartacus (ma már Lágymányosi Spari) megalapítója, a kajak-kenu sportág legendás alakja.

Dávid Géza az Építők elődjében, a Mémoszban kezdett el sportolni 1949-ben. 1955-ben az olimpiai keret tagja lett, ám egy baleset miatt hat hétig gipszbe került a térde, és bár a felgyógyulás után elkezdett edzeni, de már nem bírta a lába a versenyszerű kenuzást.

 

1957-ben képesítés nélkül kezdett el edzősködni a Honvéd elődjeként működö MHS-ben és egy év múlva már serdülő bajnok tanítványai voltak. 1959-ben visszatért régi klubjába, az Építőkbe, de régi vágya volt egy kajak-kenu szakosztály létrehozása lakóhelyén, Budafokon.

 

Az álom 1961-ben valóra vált, amikor a Budai Spartacus befogadta csapatát, így október 1-jén megalakult a Spari kajak-kenu szakosztálya. Bár versenyzőként nem sikerült kijutnia olimpiára, edzőként ott lehetett Münchenben.

 

A Spari elsősorban nevelőegyesületként szolgálta a magyar sportot. Itt indult az olimpiai bajnok Kovács Katalin és Kolonics György pályafutása, de tanítványa volt az első ifjúsági Európa-bajnokság győztese, Haraszti Gábor, az ifi világbajnok Takács Tibor, a maratoni világbajnok Pitz Andrea, a világbajnok, mexikói olimpián bronzérmes Szöllősi Imre és az Európa-bajnok Cserha István, Hingl László páros is.  A versenyzők mellett 28 edző dolgozott a klubnál 55 év alatt, ebből 15 saját nevelésű versenyzőből lett edző. 

 

Dávid Géza sok nehézséget legyőzve irányította a szakosztályt: 1985-ben útbővítés miatt lebontották a csónakházat, ezért Budafokról a Lágymányosi-öbölbe kellett költözniük, az 1997-es tűzvész után pedig, amelyben leégett a hajótároló, a nulláról kezdték újra. Ma is meghatottan említi azt a példátlan összefogást, amikor régi versenyzők és más egyesületek, valamint a MOB segített rajtuk hajókkal és lapátokkal.

 

1999-ben kiváltak a Budapesti Spartacusból, azóta Lágymányosi Spari néven működnek. Dávid Géza a klub 55. születésnapja után átadta a „lapátot”, korábban edzőként is dolgozó Eszter lánya vezeti tovább a klubot ügyvezetőként dr. Nobilisz Márton elnök mellett.

 

Vezérelve a megszállottság és a hit. „Az edzőnek a saját hitét kell átadnia a versenyzőnek. Mindig azt mondtam a gyerekeknek, hogy a második előtt kell végezni pár centivel, a többi nem érdekes.”

 

Az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. még sok-sok boldog születésnapot kíván a legendás Dávid Gézának!

 

(Forrás: kajakkenusport.hu)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA