Legendás bajnokát gyászolja Újbuda és a magyar sport - elhunyt Tauber Zoltán

Életének 86. évében elhunyt Tauber Zoltán, az első magyar aranyérmes paralimpikon asztaliteniszező, Újbuda életműdíjas sportolója.

Tauber Zoltán 1945-ben, 11 évesen veszítette el mindkét alkarját, amikor lövedékeket szerelt szét, és egy kézigránát felrobbant a kezében.

 

Egy gyermekotthonban tanult meg pingpongozni, ott vált versenyzővé. Részt vett az 1956-os forradalomban, túlélte a Kossuth téri vérengzést, kézikocsiján kenyeret szállított a barikádokon harcoló forradalmároknak.

 

Az 1976-ban, a Torontóban megrendezett V. paralimpiai játékokon, a Torontolimpiádon szerezte meg Magyarország történetének első paralimpiai aranyérmét. Az akkor 42 éves sportoló az egyéni asztalitenisz-versenyen végzett az első helyen.

 

Az eredményhirdetést követő napokban – szovjet politikai nyomásra – a magyar delegáció elhagyta a paralimpiai falut és hazarepült, így a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) az akkori szabályokra hivatkozva nem ismerte el a magyarok eredményeit, Tauber Zoltán aranyérmén kívül így Oláh József atlétikában szerzett bronzérmét sem.

 

- A díjátadás után az aranyérmet elrejtettem a zoknimba, hogy ha visszakérnék, azt mondhassam, elvesztettem. Így hoztam haza a medált, amit még ma is megkönnyezek, ha előveszem – mesélte egy későbbi interjúban a világbajnok, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló.

 

1970-ben alapítója volt a Halassy Olivér SportKlubnak, az első hazai mozgássérülteket segítő sportegyesületnek, amelynek február 22-i alapítási napja 2018 óta minden esztendőben a Magyar Parasport Napja.

 

Paralimpiai bajnoki címét hivatalosan csak negyven év elteltével kaphatta vissza. 2016. augusztus 28-án, a Nemzeti Színházban rendezett, a riói paralimpiára utazó magyar paralimpiai csapat eskütételi ünnepségén a színpadon vehette át jelképesen ismét Tauber az aranyérmét.

 

Tauber Zoltánt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Asztalitenisz Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubja is saját halottjának tekinti, temetésének helyét és időpontját később teszik közzé. (MTI)

 

Tauber Zoltán kiemelkedő sportszakmai tevékenységének elismeréseként 2010. november 11-én, a Kerület Napján vehette át az 'Újbuda sportjáért' életmű díjat.

 

Nugodjék békében. 

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA