Komoly újbudai sikerek születtek egy speciális Európa-bajnokságon - fotók

Négy kerületi sportoló is kiemelkedő eredményeket ért el a Szervátültetettek és Művesekezeltek angliai Európa-bajnokságán.

A magyar csapat összesítésben a 2. helyen végzett a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI., oxfordi Európa-bajnokságán, csak a házigazda Egyesült Királyság előzte meg a magyar csapatot az éremtáblán. A tizenkét sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 41 arany-, 40 ezüst- és 42 bronzérmet harcoltak ki a mieink.

 

- Nagyon boldog vagyok, hogy amire 2019 óta készültünk, azt most sikerrel megvalósítottuk, hiszen a Covid-járvány következtében ez volt az első nemzetközi versenylehetőség a szervátültetettek számára. Az éremtábla önmagáért beszél – adott gyorsértékelést Berente Judit, az EB-csapat vezetője, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége elnöke, akit 2020-ban az Év Fogyatékos Sportolójának választottak. - Az külön öröm, hogy a járványfenyegetettség dacára mindenki egészségesen tért haza. A szervezők profik voltak a megelőzésben is – tette hozzá.

 

A 26 ország részvételével Oxfordban megrendezett Európa-bajnokságon nyolc máj-, négy szív-, egy tüdő-, harmincegy vese- és öt csontvelőtranszplantált, valamint két művesekezelt magyar versenyző vett részt. Tizenkét sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, röplabda, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérték össze erejüket.

 

A legeredményesebb sportágak az úszás, az atlétika, az asztalitenisz és a bowling voltak, de a petanque is hozott több aranyat.

 

- A Magyar Szervátültetettek Szövetsége hálás mindazoknak, akik segítettek abban, hogy a szervátültetett csapat részt vehetett az Európa-bajnokságon. Köszönet jár a lelkes szurkolótábornak is, hogy pluszenergiát adtak versenyzőinknek – emelte ki Berente Judit.

 

A sikeres magyar versenyzők között négy újbudai sportoló is szerepelt. Korábban már beszámoltunk a 47 éves dobóatléta, Mihálovits Tamás sikereiről, aki diszkoszvetésben és súlylökésben is megvédte Európa bajnoki címét, emellett gerelyhajításban ezüstérmet-, és kislabdadobásban bronzérmet szerzett.

 

Rajta kívül további három kerületi versenyző is kiemelkedő Eb-szereplést tudhat maga mögött Angliában.

 

Szervánszky Zsolt 2018 óta veseátültetett, ekkor 46 éves volt. 41 éves korában derült ki vesebetegsége, amely egy darabig rendszeres nefrológiai gondozással karbantartható volt, majd 2015 végére már elkerülhetetlenné vált a művesekezelés, mely 2 évig tartott. 2018-ban – az egész gyermekkorát jégen töltő fiatalember a Magyar Korcsolyázás napján édesapja egyik veséjét kapta meg.

 

Gyermekkora óta korcsolyázik, jégkorongozik, síel, snowboardozik, szörfözik és a sikeres szervátültetés után elkezdett fallabdázni is. A Szervátültetettek Téli Világjátékán már állhatott a dobogó tetején, de Európa-bajnokságon most vett részt először. A röplabdacsapat tagjaként ezüstérmet szerzett, majd a squash versenyen a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben a negyedik helyen végzett.

 

Somogyi Farkas Pál örökletes vesebetegsége miatt 2015 óta veseátültetett. Egész életében fontos szerepet töltött be a sport, így természetes volt számára, hogy a sikeres szervátültetés után csatlakozik a szervátültetett sportolókhoz: röplabdázik és tollaslabdázik, a szervátültetettek hazai versenyrendszerének sikeres sportolója, de nemzetközi versenyen korábban még nem vett részt.

 

A Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán az egyéni tollaslabdaversenyt bronzéremmel zárta, valamint a szervátültetett röplabdacsapat tagjaként egy ezüstérmet is haza tudott hozni.

 

Hegyesi László életét 2003-ban mentette meg a csontvelőátültetés. Gyermekkora óta sportol, több mint 30 éve teniszezik, rutinos és sikeres versenyző, hazai- és nemzetközi versenyeken is állhatott már a dobogó tetején. Az idei Európa-bajnokságon az egyéni teniszversenyeken hosszú évek óta először nem sikerült dobogóra állnia. A rendkívül erős mezőnyben mindent megtett, kitartóan küzdött, végül az egyéni versenyen az ötödik helyen végzett, majd a férfipárosok versenyében tüdőtranszplantált teniszpartnerével, Tóth Rolanddal a negyedik helyezést érték el.

 

Az elmúlt években a tenisz edzések mellett elkezdett petanqueozni is. Az egyéni petanque versenyen nem került a legjobbak közé, majd a férfipárosok versenyében – művesekezelt, veseátültetésre váró petanque társával – a hatodik helyen végeztek.

 

(Forrás és fotók: Magyar Szervátültetettek Szövetsége)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA