Egészséges, látványos és mozgalmas - új pumpapályát adtak át Újbudán

Pénteken felavatásra került a Sport11 szomszédságában megépült új kerékpáros pumpapálya, amely Újbuda Önkormányzata, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, illetve az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. együttműködésében került kivitelezésre, a 2021. évi Országos Bringapark Programban elnyert pályázat eredményeként.

Simon Károly, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. ügyvezetője nyitotta meg a pénteki ceremóniát. 

 

- Azért jöttünk most itt össze, hogy Újbuda első kerékpáros pumpapályáját átadjuk. Ez a pálya jelentős anyagi ráfordítással épült. Nektek, gyerekeknek és azoknak a sportolóknak, akik a kerékpáros sport szerelmesei. Ennek a pályának a finanszírozását 50-50 százalékban állta Újbuda Önkormányzata és az aktív Magyarországért kormánybiztosság. Nagyon boldogok vagyunk, hogy elkészül, de ezzel nem állunk meg: ezen a területen szeretnénk a bringaparkot bővíteni, folytatni ezt a munkát, hogy minél több lehetőség adódjon a kerékpársport szerelmeseinek - fogalmazott a cégvezető. 

 

Bakai-Nagy Zita, Újbuda alpolgármestere elsőként a kerékpárral érkezett gyerekekhez szólt. 

 

- Ígérem, hogy nem leszek hosszú, mert tudom, hogy már használni akarjátok a pályát. Eddig a pálya mellől néztünk titeket, ahogy bicikliztek, és irigykedtünk is, hogy milyen ügyesen tudnak kanyarodni és hogyan veszik a pályát egyáltalán hajtás nélkül a gyerekek, mindezt ráadásul teljesen biztonságosan. Nagyon szívesen fogadtuk be ezt a pályát, hiszen Újbuda Önkormányzata támogat minden új vagy meglévő sportegyesületet és minden új sportágat, ami a kerületben működik és megjelenik. Ez a pálya egyébként a sokszínűségünket, a sokoldalúságunkat is fejlesztette, nem állunk meg és haladunk tovább, keresünk és várunk egyre több olyan egyesületet, amely a kerületet tudja népszerűsíteni és ide tudja hozni és nevelni a mi gyermekeinket, a sport szeretetében és az egészséges életmód továbbvitelében - mondta az alpolgármester-asszony, aki arról is beszélt, hogy a kerékpáros utánpótlás-nevelés jegyében és érdekében hamarosan egy triálpálya is kialakításra kerül. 

 

Révész Máriusz, a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos arra hívta fel a figyelmet, hogy az újbudai pumpapálya is lehetőséget kínál a gyerekeknek, hogy hasznosan és az egészségüket is szolgálva töltsék a szabadidejüket. 

 

- Ha rá szeretnénk venni a gyerekeket, hogy egy kicsit tegyék félre a mobiltelefont és mozogjanak, akkor ehhez nekünk ilyen és hasonló attrakciókat kell kínálni nekik, mint ez a pumpapálya. Több programot is elindítottunk, de ezeket a programokat csak olyan helyeken tudjuk megvalósítani, ahol az önkormányzatok mellénk állnak. Itt ez történt: ennek a pályának a megépítéséhez a kormánybiztosság 14 millió forintot biztosított, egy másik 14-15 millió forintot pedig Újbuda Önkormányzata tett mellé. Bízunk benne, hogy nem csak a profi biciklisek fognak itt majd kerékpározni, hanem ez a pumpapálya segíteni fog az amatőr sportolóknak és gyerekeknek is, hogy megtanuljanak jobban és biztonságosabban közlekedni. Bíztatom az újbudai önkormányzatot, hogy a kormánybiztosságunk további programjaira is jelentkezzen, és tegyük még egészségesebbé Újbudát, tegyük még egészségesebbé a fővárost - tette hozzá a kormánybiztos - aki maga is ment egy kört -, kiemelve, hogy az újbudai a harmadik megépült pumpapálya lett Budapesten.

   

Tóth András, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) projektvezetője

beszédében hangsúlyozta, hogy a MAKETUSZ két éve vesz részt szakmai partnerként a bringapark-program koordinációjában és hogy az idei évben mintegy 50 pálya felépülését tudják támogatni. 

 

- A mögöttetek lévő pumpapálya az egyik legnépszerűbb pályatípus, mondhatom, hogy a pályázatoknak a kétharmada, háromnegyede erre érkezett be. A pumpapályára úgy kell tekinteni, mint egy modernkori játszótérre, ami egy újabb kikapcsolódási formát jelent a gyerekeknek, illetve a fiataloknak, de a felnőttek is ugyanúgy jól érezhetik rajta magukat. Nagyon fontos, hogy az Újbuda Superior Mountain Bike Sportegyesület bázisa mellé került ez a pálya, így biztosított a minél nagyobb kihasználtsága - mondta Tóth András, aki köszönetet mondott az önkormányzatnak és az egyesületnek, illetve vezetőjének, Sós Sándornak, hogy az ügy mellé álltak.

  

Videók az eseményről itt!

(További képek és videók az avatóról hamarosan!)


 

Az újbudai pumpapályáról

 

Az Újbudán megvalósult legújabb bringapark és kerékpáros pumpapálya egy olyan komplex sportattrakció, amely multifunkcionális jellege, biztonságos és élvezetes megoldásai, valamint esztétikus kialakítása miatt a jövőben nem csak a kerületi, de az egész fővárosi sportélet egyik olyan helyszíne lehet, amely nemcsak a mozgás örömét nyújthatja a felhasználóknak, hanem valódi közösségi térként is funkcionálhat. A Sport11 szomszédságában létesült komplexumban kicsi és nagy, kezdő és profi együtt töltheti aktívan szabadidejét, ráadásul friss levegőn és természetközeli környezetben.

   

A bringapark emellett a kerékpársport egyik fontos utánpótlásbázisaként is funkcionálhat. Éppen ezért kívánt és kíván az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. a megvalósítás és az üzemeltetés során is szorosan együttműködni az Újbuda Superior Mountain Bike Sportegyesülettel, amely hazánk legaktívabb utánpótlásnevelő kerékpáros sportegyesülete.

   

Terveink szerint a következő ifjú korosztályok már ezen a modern pumpapályán készülhetnek fel a rangos hazai és nemzetközi megmérettetésekre, az itt szerzett technikai tudás és fizikai edzettség birtokában gazdagíthatják kerületünk „éremfalát”. Azokat pedig, akik elsősorban nem az élsport, hanem a közösségi sportélmények iránt elkötelezettek, évente többször kívánjunk a pumpapályán megrendezésre kerülő eseményeken vendégül látni.

   

A tömegközlekedéssel, autóval és természetesen kerékpárral is kiválóan megközelíthető pálya ráadásul hamarosan a leghosszabb és talán legfontosabb országos kerékpáros útvonal, a kivitelezés alatt álló Budapest-Balaton kerékpárút tervezett nyomvonala közvetlen közelében elhelyezkedve az egész ország kerékpáros fő vérkeringésébe is bekerül majd.

   

De mi is az a pumpapálya?

   

Kevés látványosabb közlekedést és mozgásformát eredményező pályaforma létezik a kerékpározást, különösen a mountain bike-osztályt tekintve, de nem csak biciklivel érdemes nekivágni az izgalmas íveknek és kanyaroknak, akadályoknak a pumpapályán.

   

A kerékpáros pumpapálya (nemzetközi szóhasználatban „pump track”) egy olyan egymást követő, változó méretű (30-80cm magasságú) hullámelemekből és kanyarokból álló körpálya, amely multifunkcionális kialakításának köszönhetően, egyaránt alkalmas kerékpározásra, futóbiciklizésre, rollerezésre, gördeszkázásra, görkorcsolyázásra, vagy további innovatív, kerekeken gördülő, saját erővel hajtott sporteszközök használatára.

   

Kiváló adottságainak köszönhetően a pumpapályák rendkívül széles célközönséget képesek egyszerre szórakoztatni. A kisgyermekek, valamint az idősebb korosztály képviselői egyaránt élvezettel körözhetnek a pályán, nemtől, valamint sport-előképzettségtől függetlenül. Fontos megjegyezni, hogy a pumpapályák kiváló helyszíneiként szolgálnak a felsorolt gördülő sporteszközök magabiztos használatának elsajátításához. Kialakításuk lehetővé teszi, hogy kezdők éppúgy élvezettel vehessék igénybe, mint a profi kerékpársportolók.

   

A pályát használók a haladás során saját testsúlyukat, súlypontjukat és a hullámelemek alakját kihasználva végzik azt a „hullámzó” mozgást, vagyis a „pumpálást”, amelynek segítségével egy megfelelően kialakított pálya akár folyamatosan, tekerés vagy rásegítés nélkül teljesíthető, több körön keresztül. A pumpálással a felhasználók nagyszerűen fejleszthetik mozgáskoordinációs képességeiket, egyensúly- és ritmusérzéküket, valamint javíthatják állóképességüket és fizikai edzettségüket, izomzatukat.

   

Így a pumpapálya egy valóban látványos, sokszor komoly kihívást is jelentő mozgás- és szórakozási lehetőséget kínál, amelyben a sportteljesítmény és az élmény kéz a kézben, vagy még inkább két (három-, négy-) keréken jár. És tényleg mindenki számára biztonságos kikapcsolódást jelenthet - edzettségi állapottól és tapasztalattól függetlenül.

    

DG 

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA