Csere Gáspár a maratoni győzelméről: "25 kilométernél kicsit pánikba estem, 30-nál megkönnyebbültem"

Az akaraterő, a fizikai és mentális felkészültség, valamint a kedvező időjárás mind-mind hozzájárult Csere Gáspár szerint ahhoz, hogy a félmaraton után a maratont is megnyerje Budapesten a BEAC versenyzője.

Ahogy arról beszámoltunk, az újbudai Csere Gáspár - a szeptemberi félmaratoni sikere után - fantasztikus idővel győzött bő egy hete a Budapest Maratonon, 2:17:43-as idejéről pedig mindent elmond, hogy legutóbb 2002-ben, Rezessy Gergely futott be 2:20 alá (2:18:41), míg Cserénél jobb eredménnyel ugyancsak Rezessy nyert (2:15:38), még 1998-ban.

 

Csere a csupasport.hu-nak remek időeredményéről is nyilatkozott.

 

- Március környékén a koronavírus-járvány miatt váltani kellett, és ez jól sikerült. Remek edzésmunkát végeztem, nem torpantam meg, még segített is, hogy nem az olimpia körül forgott minden, mert az már nyomást jelentett. Sikerült olyan útra találnom, amelyen még jobban fejleszthettem magam, a versenyek hiánya miatt többet és jobban edzettem, egészségügyileg is rendben voltam. A nyáron már kiéheztem a viadalokra, jobban kitisztultak bennem az új célok, ismét megszerettem a versenyzéshez szükséges szenvedést. A három félmaratoni győzelmem jelezte, jó formában vagyok. Nemcsak az aranyérem volt a cél – amely persze önmagában sem kevés, hiszen a címvédő Jenkei Péter kemény ellenfél –, hanem a jó idő. Minden évben kitűzöm a 2:20-as eredményt, csak Budapesten ezt nem könnyű elérni - mondta a BEAC versenyzője, aki arról is beszélt, milyen tényezők járultak még hozzá a nagy sikerhez.

 

- Kiemelem az időjárást, hiszen tizenhárom fokban rajtoltunk, a célban sem lehetett több tizenötnél – ez az ideális. Korábban volt tizennyolc, húsz vagy akár több is, ez főleg napsütésben kemény, a mostani időjárás viszont ideális az elmélyült maratoni futáshoz. Persze nem állítom, hogy harminc kilométer után frissen futottam, de nem is volt olyan szenvedős, mint máskor. A reggeli rutinomat is úgy végeztem, hogy nyerek. (...) a maratonin változó a harmincas határ, van, akinek ilyenkor jön a holtpont. Nekem ezúttal húsz és harminc kilométer között volt nehezebb, és harminc környékén megkönnyebbültem – ez új élményt jelentett. (...) A mentális részt is kiemelném, mert a kétezertizennyolcas Európa-bajnokságot leszámítva az elmúlt években nem értem el átütő sikert a maratoni távon, motoszkált bennem a félelem, hogy nagyon hosszú lesz a táv. A húsz-huszonöt kilométer pont az a rész, amikor már sokat futottál, ám még sok van hátra, talán kicsit pánikba estem - tette hozzá Csere Gáspár, aki a jövő céljairól is beszélt a portálnak.

 

- Minden bizonytalan a következő évi versenynaptárban. A járvány második hulláma a viadalok szempontjából könnyebbnek tűnik, hiszen rendeznek eseményeket, ám sarkalatos pont a külföldi versenyzés, pláne ha a mostaninál jobb időket akarok futni. No és persze az olimpiáról sem mondtam le. Ideális esetben a tavaszi programot szerveznénk, ám például írtunk a berlini szervezőknek, akik még nem tudnak semmit. Próbálunk alkalmazkodni. Nemsokára mezei futó ob-t rendeznek, kacérkodom a gondolattal, hogy elindulok. Noha öt-hat éve nem szerepeltem, fiatalon jó eredményeket értem el. Az biztos, ha nevezek, az lesz az idei utolsó versenyem, amelyet két hét pihenő követ, hogy aztán novemberben elkezdjük az alapozást.

 

A teljes interjú itt elolvasható!

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA