Befejeződött a minigolf vb

Augusztus 6-a és 9-e között, 15 nemzet és a világ 107 legjobb ifi korú versenyzőjének részvételével, Újbudán zajlott a Minigolf Ifjúsági Vilgbajnokság. A dobogóra végül a német, svéd, cseh és osztrák csapatok léphettek fel.


A mezőny az első napokban 8 kvalifikációs kört teljesített, azaz a játékosok 4-szer teljesítették a 18 filc-, és 4-szer a 18 eternit akadályt. A csaknem 150 ütés eredményei jelentették a legjobb 32 fiú és 16 legjobb lány továbbjutását. Már ekkor vilgossá vált, hogy a minden eddiginél nagyobb versenyzői létszám nagyon erős színvonalat is hozott a hazai vilgversenyre. A versenyek folyamatos izgalmakat hoztak, amelyhez az is hozzájárult, hogy a résztvevők egybehangzóan az egyik legnehezebb európai pályának találták a Mérnök utcai létesítményt.

Az egyes körök után rendre változott a sorrend, ám az elvárásoknak megfelelően természetesen a legjobb eredményeket a "minigolf nagyhatalmak" játékosai érték el. Így az első tíz helyen német, svéd, finn, cseh, osztrák és svájci versenyzők végeztek.

A csapatversenyek eredményeit - a csapattagok összesített pontszámai alapján - már a harmadik napon kihirdették. Az eredmény a hölgyek között 8 kör után döntetlenre állt, ami azt jelentette, hogy feszült izgalmak közepette "hirtelen halál" rendszerben, kisebb meglepetésre a Cseh Köztársaság válogatottja diadalmaskodott, eddigi kiegyensúlyozott teljesítménye alapján, megérdemelten. Az urak között pedig, Németország egyértelmű fölénnyel hódította el a trófeát. Legjobb magyar játékosunk, Fazekas Ádám az előkelő 12. helyről várhatta a folytatást.

A döntők úgynevezett KO-rendszerben történnek, ami azt jelenti, hogy a koncentráció és a kiélezett versenyhelyzetben szerzett tapasztalat még nagyobb szerepet kap. Itt ugyanis a játékosok már párokban vívnak küzdelemet egymással, az juthat tovább, aki egy adott körön jobbnak bizonyul vetélytársánál. Már az első játék hozott meglepetéseket. A lányok esetében két esélyestől búcsúztunk, a 2. és 3. helyen álló versenyzők nem folytathatták a küzdelmet, de a fiúk esetében is születtek váratlan eredmények. Sajnos a 16 éves Fazekas Ádám számára is véget ért a Világbajnokság, a szerencse ezúttal a később 8 között végző, svéd játékost segítette Vele szemben.

Az utolsó körökben működött a papírforma, ám a döntők mégis újabb izgalmakat hoztak. Ausztria csapata már korán örülhetett, hiszen a hölgyek között két versenyzőjük vívta a végső csatát, maguk mögé utasítva svájci és svéd vetélytársaikat. Meglepetésre, a német versenyzők kevésbé szerepeltek jól, kárpótlást jelentett, hogy az urak esetében az első négy közt két német versenyző is helyet kapott.

A fiú-döntő résztvevője Filiph Svensson svéd versenyző mellett, Simon Schatz lett, aki szintén a remeklő osztrák csapat versenyzői közül került ki. A fej-fej melletti küzdelmet a szurkolók önfeledt bekiabálása tarkította minden elért pont után. A végeredmény 9-én 18 órakor született meg, idén minkét nem képviselői között Ausztria diadalmaskodott.

A versenyeket követően aznap este került sor az ünnepélyes díjátadó ceremóniára, ahol a többszáz résztvevő, programokkal tarkított rendezvényen ünnepelte a Magyarországon töltött csaknem két hetet és a kitűnő eredményeket. A csapatok elégedetten távoztak, a Világszövetség jelen lévő vezetősége köszönetet mondott a magas színvonalon megrendezett eseményért.

A magyar csapat további versenyzői - a várakozásoknak megfelelően - a mezőny második felében végeztek, ám eredményeik rendre felülmúlták egyéni legjobbjaikat, így bizakodva várhatjuk a következő viláversenyeket, és elmondhatjuk, hogy az utánpótlás-nevelés terén végrehajtott erőfeszítések meghozták eredményüket.

Gratulálunk a győzteseknek és a Magyar Válogatott versenyzőinek!

További képek és információk: www.minigolfvb.hu

Végeredmények

Lány egyéni

1. Karin Heschl (Ausztria)
2. Jennifer Helm (Ausztria)
3. Simona Handlová (Cseh Köztársaság)

Lány csapat

1. Cseh Köztársaság
2. Németország
3. Svédország

Fiú egyéni

1. Simon Schatz (Ausztria)
2. Filiph Svensson (Svédország)
3. Max Krämer (Németország)

Fiú csapat

1. Németország
2. Svédország
3. Cseh Köztársaság

Magyar Minigolf Szakszövetség (2008. 08. 11.)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA