Vesztettek, de méltán zúgott a vastaps

Megilletődött kezdés után a nagy hátrányba kerülő BEAC óriásit hajrázott és 3 perccel a befejezés előtt náluk volt az előny. A végjátékban azonban a rutinosabb pécsi csapat visszavette a vezetést és egyetlen ponttal ugyan, de nyerni tudott.

BEAC-Újbuda – PEAC-Pécs 68-69 (10-23, 14-8, 23-20, 21-18)

 

Gabányi csarnok, 250 néző. V: Gál, Válé. Menyhárt.

 

BEAC: PÁL 11, PUSZTAI P. 16/3, SUPPÁN 9/3, György 2, Barnai 5. Cs.: Szabó F. 6, LELIK 12/6, KOCSIS 3/3, Boros, LÁSZLÓ 4, Király. Edző: Balogh Judit.

 

PEAC: Mandics 6/6, RAKSÁNYI 15/9, Juhász 3, KUSTER 17/3, Licskai 4. Cs.: Fűrész 1, Zele 5, Sellei, SIKSNIUTE 18, Szűcs R.. Edző: Borisz Maljkovics.

 

Korántsem sikerült úgy a kezdés, mint soproni nyitányon. Licskai két gyors kosarával bő másfél perc elteltével 7-0-ra vezettek a vendégek. Szép betörés után Pál Szandi szerezte az első hazai pontokat, de ez sem hozott áttörést, nem igazán találták a játékosok a rést a pécsiek kemény, szoros védekezésén. Amikor nagy ritkán sikerült helyzeteket, ziccereket kialakítani, azok rendre kimaradtak. Nem csoda, hogy a negyed közepén, 15-2-es PEAC vezetésnél időt kért Balogh Judit, és meglehetősen emelt hangú eligazítást tartott. Újra Szandi villant, majd rendezetlen védelem ellen Suppán Anna szerzett ügyes kosarat, majd azonnal jött Borisz Maljkovics időkérése. Mandics beemelte második tripláját, majd a szakasz hajrájában Lelik Réka szerezte meg első élvonalbeli pontjait. A PEAC a negyed végén a litván Siksniute kosaraival tartotta előnyét.

 

A második negyed jóval biztatóbban indult. A szakasz közepén Pusztai Petra bravúros kosarával 10 ponton belülre került a hazai csapat, a lelátón pedig felharsant a Hajrá BEAC! Vérszemet kaptak a játékosok, Réka és György Timi villant, és egy 9-1-es rohammal 5 pontra megközelítették ellenfelünket. Kuster emelt be egy “gyilkos” triplát, Balogh Judit pedig időt kért. Kocsis Fanni bátor hármasával fokozta az izgalmakat a félidő hajrájában, és a szünetre 7 pontra csökkent a csapat hátránya.

 

Szabó Flóra ügyes centertalálatával indult a második félidő, majd Szandi betörésből szerzett kosarával egyetlen triplányira zárkóztak föl. Úgy tűnt, a csapat egyértelműen felnőtt az Európa-kupában szereplő, válogatottakkal és légiósokkal teletűzdelt ellenfele szintjére. A negyed közepén keletkezett kisebb rövidzárlatukat azonban kegyetlenül megbüntette a PEAC, és ismét 10 ponttal elhúzott. Szandi szerencsés kosárral átlendítette a csapatot a holtponton. A triplával jelentkező Suppi, és a középtávolról szép kosarat szerző László Boróka jóvoltából újra ellenfelük “nyakán” voltak. Sikerült elérni, hogy a pécsiek 5 másodperc alatt ne tudják bedobni a labdát. Suppi lépett elő vezérré a negyed hajrájában, ügyes, bátor kosarai révén 4 pontra jöttek vissza a 30. perc végére.

 

László Boróka bravúros találatával rég nem látott közelségbe, 2 pontra zárkóztunk föl. Raksányi vette vállaira a PEAC-ot, zsinórban dobott 7 pontot. A szakasz közepén Siksniute találataival 10 pont fölé nőtt ellenfelük előnye. Petra és Szandi révén nyitották meg a hosszú hajrát. Két sportszerűtlen hiba jelezte, hogy leblokkolt a PEAC, miközben a BEAC-os lányok önmagukat és egymást is felülmúlták. Réka káprázatos triplájával egy szédületes 13-0-t “repesztve” 3 perccel a befejezés előtt sikerült átvenni a vezetést. A végjátékban Kuster és Siksnute révén sorra visszaszedték a támadó pattanókat a PEAC játékosai, de Petrát képtelenek voltak tartani. Hiába volt azonban az óriási küzdés, a rutin végül diadalmaskodott a lelkesedés felett: a PEAC 1 ponttal győzött. A lefújáskor a szurkolók vastapssal jutalmazták a lányokat a küzdelemért, a tartásért, és a helyenként kifejezetten tetszetős, jó játékért.

 
Balogh Judit: “Sírni csak a győztesnek szabad.”

Borisz Maljkovics: “A meccs egyetlen pozitívuma, hogy megnyertük.”

 

forrás: beac.hu

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA