Play-outot kell játszania a MAFC-nak

A középszakasz alsóházának 2. fordulójában a MAFC nem tudta legyőzni a Jászberényt és így elúszott az esélye arra, hogy elkerülje a play-outot.

JP AUTO-JKSE–MAFC 90–74 (29–27, 20–17, 22–14, 19–16)
Jászberény, 500 néző. V: Kapitány G., Balog Gy., Balogh Gy.
 
JÁSZBERÉNY: SADDLER 35/21, Arrington 8, Mándoki 3/3, SZTAMENKOVICS 15/6, CSEH 12/3. Csere: Czirbus 10, Bazsó 7/3. Edző: Ménkű Tibor
 
MAFC: SMITH 13/9, MISEK 25/12, Lakits 4, SIHOTA 20/9, Poscic 2. Csere: Polyák 5/3, Molnár, Pápai 3, Kucsora 2. Edző: Garai Péter
 
Az eredmény alakulása. 3. perc: 9–9. 7. p.: 21–23. 13. p.: 39–27. 17. p.: 46–34. 23. p.: 55–47. 27. p.: 65–54. 33. p.: 78–63. 37. p.: 86–70

A jászberényi kosárbarátok a MAFC elleni mérkőzésre készülve a héten egyetlen jó hírt kaptak: a Paks nyert a Vasas ellen a fővárosban. Ugyanakkor a mérkőzés napján kiderült, hogy Stevan Tot felállt a kispadról és helyette Ménkű Tibor vette át a szakmai munka irányítását, melyben Lo Elhadji Malik segíti. A hét közepén az egyik edzés végén pedig olyan atrocitás történt a játékosok között, melynek szombatra is lett következménye: Bojics és Brbaklics ugyanis már nevezve sem volt a találkozóra, melyet sérülés miatt Williams is kihagyott. Az amerikai légiós jelenlétével segítette csak csapatát. Volt hiányzója a fővárosiaknak is, hiszen Kovács Ádám és Uros Duvnjak sem állt Garai Péter rendelkezésére. Ilyen előzmények után már közel sem volt olyan egyértelmű, hogy a hazai csapat a mérkőzés esélyese, amely az alapszakaszban mindkétszer legyőzte ellenfelét.

 
Poscic kosarával a MAFC szerzett vezetést, melyre Cseh az utolsó pillanatban elengedett duplával válaszolt. A következő hazai támadást ismét a berényi kapitány 10-es fejezte be zsákolással, de Misek 3+1-gye után visszavette a vezetést a MAFC. Mándoki és Misek triplaváltása után maradt a különbség, majd Saddler kiegyenlített a harmadik perc végén (9-9). Misek harmadik triplája után ismét a MAFC vezetett, miközben Kapitány játékvezető két ítéletével is magára haragította a hazai szurkolókat. Lakits kosara után a negyed közepén 14-17-nél kért időt a hazaiak megbízott vezetőedzője, Ménkű Tibor. Saddler, majd Sihota is betalált a hárompontos vonalon túlról, majd Arrington szerzett két pontot (19-20). Sihota újabb hármasára Czirbus felelt egy duplával, majd közelről újra ő volt a kosárszerző, s még egy büntetőt is dobhatott. Misek álló védőbe ment bele, mégis ő dobhatott büntetőket. Az utolsó szó joga pedig Saddleré volt, aki harmadszor célzott távolról (29-27). Érdekes, látványos első tíz perc volt, melyben mindkét csapat a támadásokra helyezte a hangsúlyt. Mindkét oldalon remekül dobták a játékosok a triplákat (4/9, illetve 6/8).

 
A második negyed meglehetősen furcsa játékvezetői ítéletekkel kezdődött. Az első másfél percben mindkét oldalon okkal reklamáltak a kispadok. A hazaiak kapták el jobban a fonalat és Bazsó remek távolija után Garai Péter 36-27-nél kért időt. Akkor, amikor 2 perc és tizenöt másodperc telt el a második negyedből és a vendégek még nem szereztek pontot ebben a játékrészben. A berényiek agresszív védekezése nagyon nem ízlett a fővárosiaknak. Sztamenkovics hármasa után először volt 10 pontnál nagyobb a különbség a csapatok között. Smith triplájával zárkózott a vendég gárda (39-30), miközben Arrington már megkapta 3. személyi hibáját. A 16. perc végén Sihota kosaránál Misek és Sztamenkovics között alakult ki nézeteltérés, melyet a hazai szakvezető egy gyors cserével oldott meg (41-32). Cseh látványos kosara után még egy büntetőt is dobhatott, s 12 pontra nőtt a különbség a két együttes között. Sihota három büntetőjével jött ismét tízen belülre a MAFC, s a különbség 9 pont volt, amikor nem egészen két perccel az első félidő vége előtt a hazaiak időt kértek (48-39). A félidő utolsó percében két elhibázott hazai támadást Smith büntetett kosarakkal, s a vendégek 5 pontra csökkentették hátrányukat.

 
Nem véletlenül kapott nagy tapsot a szünetre levonuló hazai gárda, hiszen a különböző okokból három játékosát nélkülöző Jászberény harcosan, jól játszott ebben az összetételben is. A bajnoki pontok sorsa persze még közel sem dőlt el, azaz izgalmas második kétszer tíz percre volt kilátás.

 
Nagy rohanással, Cseh és Saddler duplájával kezdődött a harmadik negyed. Két perc alatt csak hazai pontok születtek, így a különbség ismét 10 fölé nőtt (55-44). A 23. perc végén Misek távolijával szerezte első pontjait a MAFC, majd Cseh triplája után a 24. perc közepén Garai Péter kért időt. A vendégek mestere láthatóan nem volt elégedett csapata játékával. Smith harmadik hibája után Arrington csak az egyik büntetőjét dobta be. Sihota viszont távolról is betalált (59-52), de Misek fölösleges szabálytalansága után Sztamenkovics is 3 pontot szerzett a büntetővonalról. Saddler beszórt egy triplát, s már 20 pontnál járt, míg a másik oldalon Misek 19 pontos volt. Közben mindkét oldalon gyűjtögették a játékosok a személyiket, melyekkel persze egyik és másik oldalon sem értett mindenki egyet. A közönség űzte-hajtotta a jászberényieket, akik az elmúlt hetekhez képest sokkal jobban játszottak. A negyed hajrájában sem változott a játék képe, s bár Kapitány játékvezető egy-két ítélete kiverte a biztosítékot a berényi szurkolóknál, Saddler utolsó pillanatos triplája megadta az alaphangot a záró tíz percre (71-58).

 
Mindent bele! – hangzott a hazai szurkolók biztatása, amellyel az utolsó tíz percre küldték csapatukat. Smith triplájára a mezőny legjobbja, Saddler egy egyéni betöréssel felelt, majd ismét megmutatta, hogy be tud ő találni távolról is (76-61). A újabb hibája után Cseh remek passzát Sztamenkovics értékesítette, s jött is a vendég időkérés a 33. percben. Még 7 perc volt hátra, amikor Saddler megkapta 4. személyi hibáját és helyére Bazsó érkezett a pályára. A MAFC kijött egész pályás letámadásra, s ezzel meg is zavarta a hazaiakat (78-66), akik időt kértek. Sihota triplájával 11 pontra csökkentette hátrányát a fővárosi gárda. Lakits kihagyott két büntetője a legrosszabbkor jött a vendégeknek, míg Saddler triplája a legjobbkor a hazaiaknak. A Saddler-Czirbus alley-oop után pedig már 18 pontra nőtt a berényiek előnye (86-68). Amikor pedig Sztamenkocs triplája is ült, 20 pont volt a különbség. Másfél perccel a találkozó vége előtt méltán kezdte ünnepelni csapatát a berényi közönség. Az utolsó egy percet állva tapsolták végig a hazai drukkerek, akik az elmúlt hetek mélyrepülése után „visszakapták” küzdő, hajtó, jól játszó csapatukat. A vendégek még két duplával kozmetikázták az eredményt (90-74), de nem lehetett kérdéses a hazai siker. Ezzel pedig a Jászberény óriási lépést tett, hogy a kiesésér folyó rájátszást elkerülje. Régen látott nagyszerű hangulat költözött a csarnokba, a szurkolók percekig nem mozdultak helyükről, úgy ünnepelték kedvenceiket.
 
MESTERMÉRLEG
Ménkű Tibor: – Az edzőváltást követően nem sok időnk volt együtt készülni. A találkozó alatt a kispad és a pályán lévő játékosok is szinte együtt lélegeztek, s ez meghozta a régen várt sikert. Csapatként nyertük meg a találkozót, és készülünk a folytatásra.
 
Garai Péter: – Csak magunkat hibáztathatjuk a vereségért. Tudtuk, hogy ellenfelünknél két-három olyan játékos is van, aki egyedül képes eldönteni egy-egy mérkőzést. A hazaiak részéről a szív és az akarat diadala volt ez a győzelem, mi pedig szégyellhetjük magunkat...

 
forrás: bb1.hu, nemzetisport.hu, mti.hu

Címkék: 

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA