Parádés bajnokverés

Végig fegyelmezetten, igazi csapatként kosarazva, a harmadik negyedben parádézva, s gyakorlatilag folyamatos vezetés mellett sikerült két vállra fektetni a bajnok Szolnokot.

MAFC - Szolnoki Olaj KK 82-73 (16-10, 23-25, 29-15, 14-23)
Gabányi csarnok, 700 néző. V.: Földházi, Vida, Hervay.

 

MAFC: SMITH 14, MISEK 5, SIHOTA 21/12, KOVÁCS Á. 13/3, POSCIC 9. . Cs.: LAKITS 2, HARDIN 12/6, PÁPAI 6, BORDÁCS.

 

Szolnok: Wittmann 5/3, VOJVODA 20/3, BORISZOV 19/6, Barnies 7/3, Wright 5. Cs.: Popovic 7, Tóth Á. 6, Eilingsfeld 4, Rudner.

 

Remekül kezdett a MAFC. Robbie triplája után Poscic blokkolta Barnies dobását, majd Ádi betörése után remek passzt adott a horvát centernek, majd Matija Smithnek adott remek zárást, és vált le jó ütemben, a "zsuga" pedig érkezett, 2 perc elteltével 7-0-ra "meneteltek el". Erőlködtek, gyengén dobtak a vendégek. Smith előbb be, majd ziccerével egy bő 2 perces kosárcsendet megtört, Ivkovics pedig időt kért. Utána a MAFC irányítója a bónuszt is beemelte, és 10-0-ra jött fel a csapat. Négy és fél perc elteltével egy Paksról "importált" akcióval szépített az Olaj, Eilingsfeld átadásából Tóth Ádám volt eredményes. Ez nagy áttörést jelentett a bajnoknál, miközben a srácok dobásai után rendre lepördült a labda a gyűrűről, Lakits Bandi büntetői is kimaradtak. 10-7-re feljött a Szolnok. Zónára álltak át a hazai játékosok, közel 3 és fél perces kosárcsendnek Bandi labdaszerzése után Smith vetett véget könnyed ziccerrel. A szakasz végén ügyes leválás után a MAFC ifjú középjátékosa, Pápai Máté is beköszönt a bajnoknak, 6 pont előnnyel zárta a negyedet.

 

Poscic kosarával kezdődött a második negyed. A hazaiak tőlük szokatlanul villámgyorsan játszottak szépen a ziccerig. Sajnos nem sokkal később horvát középjátékosuk ellen már a 3. hibát ítélték a játékvezetők, alacsony szerkezetre álltak át. A negyedből 2 perc 20 másodperc telt el, s már megvolt az 5 csapathiba, ráadásul a 13. perc végén Smith is 3 személyivel állt - forró volt a hangulat a csarnokban. Vojvoda kapott Leivvel szemben előbb sportszerűtlen, majd - miután reklamált - még technikai hibát is. A MAFC kapitánya értékesítette a 3 büntetőt, és ismét elléptek 4 ponttal. A 14. perc végén már harmadik kulcsjátékosuk, Sihota is 3 hibánál járt. Eladott labda után Vojvoida zsákolásával először vezetett a Szolnok, de nem sokáig. Pápai Máté dörzsölt, öreg rókákhoz hű módon adott remek "zsugát" a gyűrű alá remek ütemben a belépő Ádinak. A 17. percben a bátran, ügyesen, harcosan kosarazó Pápai Máté neve mellett is felvillant a 3. kis lámpácska, ami a személyi hibákat mutatta. A szakasz hajrájában 3 tengerentúli légiós mellett Pápai és Bordács Soma volt pályán. Egészen addig, amíg Máté meg nem kapta a 4. hibáját. Smith betörésekből szerzett kosaraival sikerült tartani a lépést a büntetőket kedvére gyakorolható bajnokkal. Sihota triplája után egy támadó hiba formájában Smith is megkapta a 4. személyijét. Hősiesen küzdöttek a MAFC-os fiúk. Ádi rendezetlen védelem ellen indításból dobott kosarával újra sikerült megszerezni a vezetést. Wright érvényre juttatta a palánk alatt magassági és erőfölényét, de a félidőhöz közeledve Hardin előbb betörésből, majd labdaszerzés után dobott 2 ziccert. Így a MAFC 4 pontos vezetésével zárult a negyed.

 

Parádés alley-oop kosárral kezdték a hazaiak a második félidőt, Smith remek ütemű passzát - a 7. asszisztja volt az irányítónak - a gyűrű alá nem először remek ütemben belépő Ádi pöckölte a gyűrűbe, majd Sihota triplájával 9 pontosra nőtt az előnyük. Poscic szerencsés előzményeket követően, majd Ádi támadó pattanó találatával szédületes 9-0-lal kezdve, a szünet után eddigi legnagyobb előnyünket építették föl, 13 ponttal jártak a bajnokok előtt. Ivkovics időt kért. Robbie Sihota 4 pontos akcióval jelentkezett (tripla plusz büntető) és ekkorra már 17 ponttal vezetett a hazai csapat. Poscic megkapta a 4. személyijét, majd Ádi blokkolta remek ütemben a zsákolni felugró Eilingsfeldet. Hardin triplájával 20 pontosra nőtt az előnyük. Az Olajnak semmi nem sikerült. Pápai remek Sihota passzából tovább növelte az előnyt 21 pontosra. 3 másodperc híján 5 perc elteltével Popovic szerezte az Olaj első pontjait a második félidőben. A hazai csapat akkor már 17-nél járt a szünet után. Sihota 2+1-gyel, Hardin újabb hármassal jelentkezett, 65-40-re vezettek. 7 perc alatt összesen 26 pontot szedtek össze. Vojvoda majd Boriszov 2+1-es játékával 20 ponton belülre került az Olaj. Ádi verte Boriszovot egy az egyben, majd Ivkovics kapott technikait. A negyed végén Tóth Ádám egy lepattanónál sportszerűtlen hibával kipontozódott. Úgy vezetett a MAFC 18 ponttal a 3. negyed után, hogy a szakasz végén 4 büntetőt is elrontottak a srácok.

 

Vojvoda ziccerével indult a záró szakasz. Alacsony szerkezettel állt fel a bajnok, majd Sihota kapta meg 4. hibáját. Közel másfél perc elteltével Sihota tripakísérlete után Lakits Bandi hihetetlen magasságokba emelkedve pöckölte be a labdát. Utána becsúszott két eladott kosár és az Olaj védekezésben fokozta a nyomást. 8-2-vel indítva a negyedet, 12-re feltört. Ádi is begyűjtötte a 4. hibáját, de szerencsére megállt az Olaj "feltörése". A negyed közepén 71-58-ra vezettek a hazaiak, amikor Boriszov rázta meg magát. Duplát majd triplát dobott, és 4 és fél perccel a vége előtt 8 pontra csökkent a MAFC előnye. Időt kértek. Boriszov újabb triplát dobott. Ekkor a Levit meglökő Vojvoda ellen sportszerűtlen hibát ítéltek a játékvezetők. Mivel neki már volt egy ilyen, a kiállították és Levi értékesítette a büntetőket. A következő akcióból Ádi triplát vágott, és ismét elhúzott a hazai csapat 10 ponttal. Wittmann kosarat szerzett, majd ő is kipontozódott, és ezúttal az Olaj szurkolói háborogtak. Mindeközben 5 MAFC játékos állt 4-4 személyivel. Ifjú drukkereik a srácokat buzdítva fokozták a hangzavart. Smith kihagyta a büntetőket, pedig 3 alkalommal is kísérletezhetett. Viszont a 38. percben óriási átlós sprintet kivágva labdát szerzett, kilopva Popvics keze alól a játékszert. 124 másodperccel a vége előtt egy büntetőt bedobott, az utolsó 2 percre 9 pontos előnnyel fordult a MAFC. Az Olaj csapatát Boriszov tartotta versenyben. Ám ami Smithnek nem ment büntetőből, az akcióból összejött. Az utolsó percre 10 pontos előnnyel fordulhattak a hazaiak. Bernies triplát dobott, Robbie is kihagyta a büntetőit, de Poscic visszaszerezte a lepattanót, a MAFC pedig megszerezte a bravúros győzelmet. LEGYŐZTÉK A BAJNOKOT!

 

Garai Péter: - A héten rendet tettünk a fejekben, és most igazi csapatként kosárlabdáztunk. Boldog vagyok, hogy megszereztük az első győzelmet, óriási megtiszteltetés volt a bajnok ellen játszani, amelynek a játékából nagyon jól felkészültünk. Csak gratulálni tudok csapatomnak, annak pedig külön örülök, hogy a budapesti közönség és a szolnoki szurkolók előtt egy remek mérkőzést játszottunk.

 

Sztojan Ivkovics: - Gratulálok a MAFC-nak, egy nagyon jó mérkőzést nyert meg. Nagy hátrányból ugyan feljöttünk, de az, hogy a negyedik negyedben három játékosunk is kipontozódott, nagyon megnehezítette a helyzetünket a végjátékban.

 
forrás: mafcbasket.hu

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA