MAFC: Újbuda nevét is felveszi a kerület patinás kosárlabda-csapata - a feljutás a cél

Újbuda MAFC néven folytatja a nagy hagyományokkal rendelkező férfi kosárlabda-csapat a másodosztályban, és a keretében is történtek változások.

Augusztus 7-én kezdte meg a felkészülést a 2023/24-es szezonra az Újbuda MAFC férfi kosárlabda-csapata. A holtidényben több fontos változás is történt az NB I B-ben szereplő együttesnél, ezekről a csapatot üzemeltető Basket MHG Kft. elnöke, Garai Péter nyilatkozott a mafcbasket.hu-nak.

 

A legfontosabb változás az, hogy Újbuda MAFC néven szeretnénk indulni. Ennek oka, hogy Újbuda Önkormányzata kiemelt támogatója lett a XI. kerület nagy múltú, hétszeres bajnok NB I-es férfi kosárlabdacsapatának – reméljük, hogy egy hosszan tartó és mindkét fél számára gyümölcsöző együttműködés kezdete ez.

 

Bár ismét az állandóság mellett tettük le a voksunkat, történtek változások a játékoskeretben is. A tavaly nyáron Belgrádból hazatérő Maly Benedek amerikai ösztöndíjat kapott, a New York állambeli Trinity-Pawling School-ban folytatja tanulmányait és pályafutását. Sokat köszönhetünk Beninek, az U20-asok közt kiemelkedő teljesítményt nyújtott, az országos döntőn a teljes mezőny legeredményesebb játékosa volt, az All Star ötösbe is beválasztották, júliusban pedig a válogatottban is lehetőséget kapott az U18-as B divíziós Eb-n. Meghatározó játékosunk, Tóth Péter pedig a zöld csoportos Dávid Kornél Akadémiához igazolt. A rutinos irányító a fővárosban eltöltött négy szezonja alatt rengeteget tett a MAFC sikeréért, vezéregyénisége volt csapatunknak. Nagyon nehéz lenne őt pótolni – de ez nem is cél, változtatnunk kell a játékunkban. Köszönjük az elmúlt éveket és sok sikert kívánunk Nekik!

 

Szerencsére két érkezőt is bejelenthetek. Három év után visszatér a MAFC-ba az előző két évadban a Megyeri Tigriseket erősítő Katona Bence. Kölcsönösen jól ismerjük egymást, hiszen „Bebe” 2017 és 2020 között már játszott klubunk színeiben. Ő egy sokoldalú, több mezőnyposzton is használható, B-csoportos szinten meghatározó játékos, biztos vagyok benne, hogy sokat fog segíteni céljaink elérésében. A Falcótól érkezik hozzánk az elsősorban 1-es poszton bevethető, 2004-es születésű Kovács Levente, aki játékát és hozzáállását ismerve nem csupán U20-as, hanem NB I-es gárdánknak is fontos tagja lehet

 

- nyilatkozta a klubvezető, aki azt is elárulta, hogy a változások tükrében mik a csapat céljai a következő idényben.

 

A cél nem változik, mivel a csapat gerincét megtartottuk: szeretnénk megnyerni az NB I. B Piros csoportjának 2023/24-es kiírását! Hatalmas előnyt jelent számunkra a feljutásért vívott harcban, hogy sikerült megtartanunk vezetőedzőnket, Lakits Andrást és erőnléti edzőnket, Dian Dánielt. Számomra mindkettejük személye garancia a minőségi munkára. A megfelelő játékoskeret, a szükséges háttér megléte, illetve szurkolóink és szponzoraink támogatása is erősíti bennem a reményt, hogy elérjük célunkat: az NB I A csoportba történő feljutást!

 

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) nemrég közzétette a férfi NB I B Piros csoportjának tervezett menetrendjét. Az alapszakasz az elmúlt évekhez hasonlóan szeptemberben kezdődik, 2023-ban és 2024-ben is 13 fordulót rendeznek, a téli szünet három hétig tart.

 

A reguláris szezon március utolsó vasárnapján zárul, a versenynaptár-tervezet alapján ismét április első hétvégéjén, a Magyar Kupa végjátékával egy időben rendezik a Hepp Kupa négyesdöntőjét, ezt követően pedig kezdetét veszi a rájátszás. Május végére eldől, melyik csapat nyeri a bajnokságot, a szezont a tervek szerint az U20-as országos döntő zárja. Három változás történt a Piros csoport mezőnyében az előző kiíráshoz képest. A tavalyi bajnok NKA Pécs él A-csoportos indulási jogával, viszont két év után ismét a másodosztályban szerepel majd az élvonal előző kiírását utolsó helyen záró Nyíregyháza.

 

A MEAFC-Miskolc két zöld csoportos idényt követően bajnoki címmel – és egy MAFC elleni hazai találkozóval – tér vissza a Pirosba, ahonnan hat év után kiesett a Nagykőrösi Sólymok gárdája. A Zöld csoportban ezüstérmes Budafok legyőzte az osztályozón a Veszprémet, így ez a két együttes is „helyet cserél” – a dél-budaiak 2020-as visszalépésük óta először játszhatnak ismét a B-csoport felsőházában.

 

A MAFC klubhonlapja kiemeli, hogy rangadókban gazdag hónapok előtt áll a Gabányi László Sportcsarnoka közönsége, hiszen 2023 hátralévő hónapjaiban még a Nyíregyháza, a legutóbb döntőt játszó PVSK és a májusi bronzcsatában az újbudaiaknál jobbnak bizonyuló Vasas is játszik bajnokit a MAFC vendégeként.

 

A felkészülés során a MAFC az ősi rivális Honvéddal, a Sopronnal és a Nyíregyházával is összecsap majd többek között.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA