Kiesett a MAFC

A Vasas hazai pályán hat ponttal legyőzte a MAFC-ot a férfi kosárlabda NB I bennmaradásért vívott párharcának harmadik összecsapásán, ezzel eldőlt, hogy az újbudai csapat búcsúzik az élvonaltól. A mérkőzés nagy részében a MAFC akarata érvényesült, a hajrában viszont megint jobbnak bizonyult a hazai csapat.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
A kiesés elkerüléséért, 3. mérkőzés

 
VASAS BUDAPEST–MAFC 84–78 (16–19, 14–20, 25–17, 29–22)
Sport 11-csarnok, 1240 néző. V: Kapitány, Papp P., Frányó
 
VASAS: R. TAYLOR 24/3, Horváth Á. 7/3, THOMPSON 12/3, PACHER 14, R. WRIGHT 14. Csere: Moravcsik 4, Garamvölgyi, Katona R. 7/6, Faragó 2, Boros M.. Megbízott edző: Armaghani Saeed
 
MAFC: M. SMITH 17, Duvnjak 8/3, Lakits 6, SIHOTA 24/15, POSCIC 14/3. Csere: Misek 7, Polyák 2, Pápai, Kucsora. Edző: Garai Péter
 
Az eredmény alakulása. 3. perc: 8–4. 6. p.: 8–9. 13. p.: 23–21. 18. p.: 27–30. 22. p.: 34–48. 25. p.: 41–50. 29. p.: 50–56. 31. p.: 57–56. 36. p.: 72–70. 39. p.: 79–74
 
Kipontozódott: Lakits (30. p.), Poscic (30. p.), Moravcsik (31. p.), Katona R. (38. p.), R. Taylor (40. p.), Misek (40. p.)

 
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–1 a Vasas javára
 
A szezon legnagyobb téttel bíró mérkőzésére megtelt a Sport 11 Sportcentrum is Budapesten, igazi kosárlabda hangulat volt. Miután mind a Vasas, mind a MAFC megnyerte hazai találkozóját, így ez a meccs döntött arról, hogy melyik csapat maradhat az A-csoportban. A hazaiak kispadján nem lehetett ott a csapat vezetőedzője, Sárosi Bulcsú, mert hét közben kiállították egy NB II-es találkozón, így Armaghani Saeed szakmai igazgató meccselt.

 
A mérkőzés első kosarát Taylor passzából Wright szerezte egy belépés után. A MAFC több támadást is elrontott, először 6-0 után sikerült Lakitsnak betalálnia. 8-4-nél hosszú percekig beragadt az eredmény, majd Poscic triplájával és büntetőivel átvette a vezetést a Garai-legénység. Ezután felváltva vezettek a csapatok, hol Pacher zsákolt egy nagyot, hol Duvnjak dobott bravúros triplát. Az utolsó két büntető is a szerb hátvéd nevéhez fűződött, így vezetéssel zárta az első negyedet a MAFC (16-18).

 
Két és fél perc telt a második negyedből, amikor Garai Péternek időt kellett kérnie. Ekkor Horváth triplája után már 7-0-s sorozatnál járt a Vasas. Használt az időkérés, mert Poscic zsákolása és Sihota triplája után már újra a vendégek vezettek. A kosarak azonban továbbra s se potyogtak, mindkét csapat idegesen játszott. Érzékenyen érintette viszont a hazaiakat, hogy Taylor a 15. percben megkapta a harmadik személyi hibáját. 27-26 után teljesen megállt a Vasas játéka, a MAFC pedig Sihota vezérletével 13-3-ra megnyerte a hajrát (30-39).

 
Hiába indította Taylor egy sikeres középtávolival a második félidőt, Sihota ott folytatta, ahol abbahagyta. Wright még válaszolt rá, de Sihota újra betalált, ezzel már több, mint tízpontos lett a vendégek vezetése. A MAFC zónavédekezése továbbra is jól működött, Thompson triplája csak arra volt elég, hogy ne szakadjon le jobban a Vasas. Hiába játszottak jobban sokáig a műegyetemisták, Taylor vezérletével egyre közelebb került a Vasas. A negyed végére egészen egy pontra sikerült felhoznia a csapatát, ráadásul a túloldalon Lakits és Poscic is megkapta az ötödik személyi hibáját (55-56).

 
Két kulcsemberét elveszítve kellett volna remekelnie a MAFC-nak, ráadásul Taylor továbbra is fékezhetetlen volt, így már a vezetést is megszerezte csapatának. Ezután egy nagyon parázs csata kezdődött. A Vasasnál volt a kezdeményezés, a MAFC pedig kapaszkodott. Taylor szinte minden támadást egyedül próbált megoldani. Tette ezt sikeresen, hiszen vagy közelről, vagy távolról növelte csapata előnyét. Az utolsó egy perc 79-74-ről indult. Végzetesnek bizonyult, hogy Smith rossz megoldást választott, majd Sihotára fújtak támadóhibát. Ezzel gyakorlatilag véget ért a mérkőzés. A Vasas a play-out első mérkőzéséhez hasonlóan ismét jobban koncentrált a végjátékban, és kiharcolta a bennmaradást az A-csoportban (84-78).
 
MESTERMÉRLEG
Armaghani Saeed: – Nagyon nehéz helyzetben voltunk, mert a csapat elveszítette a vezetőedzőjét. Ellenfelünk felkészülten és jól kosárlabdázott, gyakorlatilag a harmadik negyed közepéig irányította a játékot. Ezután egy szerkezetváltással felgyorsítottuk a tempót, ennek köszönhetően vettük át a vezetést. Remélem, hogy minél hamarabb visszakerül az A-csoportba a MAFC, Budapest megérdemel két nagyon jó, magas szinten játszó együttest. Minden elismerésem a csapatomé, bízom benne, hogy a következő szezonban még erősebb kerettel tudunk kiállni.

 
Garai Péter: – Gratulálok a Vasasnak.
 
forrás: bb1.hu, nemzetisport.hu, mti.hu

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA