Izgalmas végjáték, jászberényi győzelem

Hiába haladtak végig fej-fej mellett a csapatok, az utolsó dobása kimaradt a MAFC-nak. Fordulatos, kemény, küzdelmes meccsen a kritikus szituációkban higgadtabb, 5 légióssal felálló Jászberény nyerni tudott a MAFC otthonában, a Gabányi Sportcsarnokban a szezonnyitón, október 8-án.

MAFC - JP Auto-JKSE 58-60 (15-15, 18-17, 12-18, 13-10)
Gabányi László Sportcsarnok, 1100 néző
V.: Pálla Z., Kulcsár T., Vida J. (Bodrogváry I.)

 

MAFC: Smith 17/6, Lakits 5, Kovács Á. 6, SIHOTA 12/9, POSCIC 11. Csere: Misek 2, Molnár Ma. 3/3, Pápai 2.

 

JKSE: Protics 4, Arrington 10/3, WILLIAMS 20/12, SZTAMENKOVICS 19/9, Barker 6. Csere: Bazsó -, Cseh -, Brbaklics 2, Czirbus -.

 

Nagy érdeklődés közepette, telt ház előtt játszotta idei első bajnoki mérkőzését a MAFC és a Jászberény. Az előző szezonban a két csapat egymás közvetlen riválisának számított. Noha a jászberényiek kezdőötöse teljesen kicserélődött a nyár folyamán, előzetesen mégis egy szoros, parázs találkozóra számítottak a felek.

 

Williams triplája jelentette a mérkőzés első kosarát, amit utána Sztamenkovics toldott meg két büntetővel. A budapestiek részéről az első kosarat Lakits szerezte, amikor egy szerzett labda után a gyűrűbe húzta a labdát. Nem esett túl sok kosár a negyed első felében, Sztamenkovics triplája 8-13-as vendég vezetést jelentett az 5. perc után. A különbség elsősorban abból fakadt, hogy a hazaiak hiába próbálkoztak becsülettel távolról, egyetlen dobásuk sem akart beesni. Ez nem változott a negyed hátralévő részében sem, de az egyenlítés így is összejött. Ehhez hozzájárult az is, hogy az egyébként sokadik helyzetét elrontó Protics a végén is hibázott a betörését követően (15-15).

 

Misek triplája után először vezetett a mérkőzésen a MAFC, de az ellentámadásból rögtön egalizált Arrington. A 14. perc magasságában a 26-22-es hazai vezetés már „nagynak” volt mondható, ám Williams továbbra is ihletett formában kosarazott, előbb bedobta a harmadik hármasát, majd zsákolásával visszavette a vezetést a JKSE. A padról beszálló, Nyíregyházáról érkező Molnár Marcell is rögtön letette a névjegyét egy triplával, majd Barker zsákolása után újra döntetlen volt az állás. Több, mint négy perc volt még hátra, de továbbra sem hullottak a kosarak. Kovács büntetőivel a 18. percben beállította a félidei végeredményt, ami egypontos hazai előnyt jelentett (33-32).

 
Smith magánakcióival indult a második félidő. Előbb egy távolit, majd egy közelit küldött a helyére. Sokkal jobban pörgött a MAFC, védekezésben határozottabb lett. Poscic nagy stabilitást adott a palánk alatt, Sihota hármasa pedig egy 10-2-s hazai rohanást zárt le. Kicsit megtört a hazaiak lendülete Stevan Tot időkérése után, de problémát nem jelentett egy darabig számukra, mert ezalatt a vendégek nem tudtak a gyűrűbe találni. Idővel mégis magukhoz tértek a jászberényiek. Apró kosarakkal faragtak hátrányukból, majd Sztamenkovics hárompontosával már ők vezettek 45-46-ra. A hazai védők Sztamenkovicsnak megtették azt a szívességet, hogy újra üresen hagyták a triplavonalnál, ő pedig köszönte és élt a lehetőséggel. A végén még Arrington is begyötört egy labdát, így ötpontos előnnyel várhattak a vendégek a záró etapot (45-50).

 

Poscic duplájával indult az utolsó tíz perc, aztán több támadáson keresztül újra beragadt az eredmény. A horvát center újabb kosara törte meg a csendet, de egy ponttal még mindig a vendégek vezettek. Több, mint négy perc kellett a negyedbeli első jászberényi pontokhoz, ami egyben Protics első kosarát is jelentette. A szerb irányító azonban továbbra sem tündökölt, volt olyan támadás, amikor társai lepattanóinak köszönhetően háromszor próbálkozhatott távolról, de egyszer sem talált be. A forgatókönyv továbbra sem változott, két-három pont volt a maximális különbség a felek között, izgalmas végjátékra volt kilátás. Egy perccel a vége előtt, 58-59-es állásnál a hazaiak több támadást is elhibáztak, majd Arrington 13 másodperccel a vége előtt büntetőket dobhatott. Az amerikai csak az egyiket dobta be, de ez is elég volt a győzelemhez, mert Smith távoli próbálkozása nem ért célba, így a Jászberény örülhetett (58-60).

 

Garai Péter, a MAFC vezetőedzője: Gratulálok a Jászberénynek. A saját hibánknak köszönhetően vesztettük el a mérkőzést, mert volt egy olyan szakasza a meccsnek, ahol megnyerhettük volna. Tudtuk, hogy Williams és Sztamenkovics a Jászberény két olyan játékosa, aki át tudja lendíteni a csapatát a holtponton. Készültünk is rá, de mégis hagytuk, hogy felhozzák a csapatukat. Ha büntetőzésünk egy kicsit jobb, akkor is másképp alakulhatott volna a végeredmény. A mai meccsen viszont annak örülhetünk, hogy telt ház előtt, jó hangulatban játszhatott a két csapat.

 

Stevan Tot, a Jászberény vezetőedzője: Mindkét csapatnál még idény eleji volt a forma. Ez érezhető volt az eladott labdákból, és a sok pontatlan megoldásból is. A végén egy labda döntött, nekünk volt szerencsénk. Akár fordítva, a MAFC győzelmével is zárulhatott volna ez a mai mérkőzés.

 

forrás: bb1.hu

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA