Ezúttal sikerült legyőzni a Vasast

A MAFC két ponttal legyőzte a vendég Vasast a férfi kosárlabda NB I alsóházában, a középszakasz szerdai játéknapján. Sikerével a hazai csapat beérte ellenfelét a tabellán.

FÉRFI KOSÁR NB I
ALSÓHÁZ, 3. FORDULÓ
MAFC–VASAS BUDAPEST 84–82 (21–26, 19–19, 25–19, 19–18)
Gabányi-sportcsarnok, 600 néző. V: Földházi, Török R., Frányó
 
MAFC: M. SMITH 23/3, Lakits 3, Misek 12/3, SIHOTA 13/9, POSCIC 19/6. Csere: POLYÁK 10/3, Molnár Marcel 4, Pápai. Edző: Garai Péter
 
VASAS: R. TAYLOR 19/9, HORVÁTH Á. 15/12, THOMPSON 15/3, Pacher 10, R. WRIGHT 15. Csere: Moravcsik 3/3, Garamvölgyi 2, Katona R. 3/3. Edző: Sárosi Bulcsú
 
Az eredmény alakulása. 4. perc: 4–11. 8. p.: 12–21. 13. p.: 30–31. 17. p.: 37–37. 24. p.: 50–55. 27. p.: 58–59. 34. p.: 69–74. 38. p.: 78–76
Kipontozódott: Misek (36. p.), Molnár M. (37. p.)

 

Nagy téttel bírt a középszakasz alsóházának 3. fordulója a budapesti csapatok számára. Mindkét fél igyekezett a megmaradt kevés esélyét életben tartani a play-out elkerülését illetően. A másik oldaláról nagy presztízs téttel is bírt a mérkőzés, mert az alapszakasz során mindkétszer a Vasasnak sikerült nyernie, amiért a műegyetemisták szerettek volna visszavágni. A MAFC-nak továbbra is volt két nagy hiányzója Uros Duvnjak és Kovács Ádám személyében.

 
Jobban kezdte a mérkőzést a Vasas, Wright és Taylor dupláival gyorsan elhúzott. 0-4 után még érkezett Sihota távoli válasza, azonban ezt követően egy 7-0-s sorozatot produkált Sárosi Bulcsú csapata. Úgy tűnt, hogy az időkérés után sikerült rendeznie a sorait a MAFC-nak. Horváth Ákos tett arról, hogy ez ne így legyen. A korábbi válogatott hátvéd negyedbeli harmadik triplájával újra kilenc pontnyi lett a különbség. Két gyorsindítással szépítettek a hazaiak a hajrában, majd az utolsó két kosár Moravcsik és Poscic egy-egy triplája volt (21-26).

 
Wright duplájával indult a második negyed, ami már a tizedik pontja volt az amerikainak bő tizenegy perc alatt. Misek betörése, majd Smith 2+1-es akciója után először volt egyenlő az állás a találkozón. A fordítás már nem jött össze, újra és újra a Vasas ragadta magához a kezdeményezést. Smith hiába játszott extrán, 37-37 után a hátralévő közel négy percet 8-3-ra a vendégek nyerték meg, így ötpontos előnnyel vonulhattak a nagyszünetre (40-45).

 
Nem indult rosszul a harmadik etap a fehér mezesek számára, két perc alatt sikerült két pontra feljönniük. Ekkor azonban érkezett Taylor, aki egymás után két támadásból is triplát dobott. Még éppen időben jött Poscic távolija, hogy ne szakadjanak le túlzottan a hazaiak. Thompsonnak rögtön sikerült válaszolnia, de Sihota két extra triplájával újra csak egy pont volt a különbség. A 29. percig kellett várni arra, hogy először vezessen a mérkőzés során a hazai csapat. Ekkor Molnár szerzett labdája után Smith fejezte be a gyors akciót. 65-61 után még Taylor hármasa célba ért. Izgalmas záró játékrészre volt kilátás (65-64).

 
A Vasas összeszedte magát, alig telt el egy perc, Pacher zsákolása után újra náluk volt az előny. A MAFC teljesen megállt támadásban. Katona triplájával 8-1-s rohanást produkáltak a vendégek, érkezett is a hazai időkérés. A MAFC gyengén büntetőzött, de a Vasas nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel. Polyák triplájával 76-74-re módosult az eredmény. A hazaiaknak ebben a szakaszban minden bejött, Polyák beszuszakolt betörése után már 13-2-s sorozatnál jártak. Sárosi Bulcsú időkérése után Pacher és Horváth visszahozta a meccsbe csapatát, 82-81-t mutatott az eredményjelző 42 másodperccel a vége előtt. Lakits, majd a visszaszedett támadópattanó után Polyák is csak egy büntetőt tudott bedobni. Thompsont faultolták két másodperccel a vége előtt. Az amerikai első kísérlete nem ment be, így a harmadik lehetőségét muszáj volt mellédobnia. A lepattanó után már nem tudott kosarat szerezni a Vasas, így a hazaiak örülhettek a győzelemnek (84-82).

 
A Jászberény paksi győzelmével pedig az is eldőlt, hogy a két fővárosi csapatnak kell play-outot játszania.
 
MESTERMÉRLEG
Garai Péter: – Gratulálok saját csapatomnak és a Vasasnak is, hihetetlen élmény és boldogság, hogy nyertünk. Ugyanakkor van némi szomorúság bennünk, s úgy gondolom, ellenfelünknél is, de nem az eredmény miatt. E két csapat a különböző korosztályokban, korosztályos döntőkön rendre élet-halál harcot vív, most felnőtt szinten is ezt teszi, a mai másik alsóházi meccsen történt meglepő eredmény után. Az NB I-es MAFC-Vasas meccsek a budapesti kosárlabda ünnepei, jó lenne, ha minél többen kilátogatnának a hátralévő mérkőzésekre.
 
Sárosi Bulcsú: – Jól kezdtünk, majd néhány bravúrkosár után a MAFC visszajött a meccsbe, érezhető volt, hogy szoros lehet a vége. Úgy érzem, sokáig kontrolláltuk a mérkőzést, s vezettünk, hol nagyobb, hol kisebb különbséggel, de megnyugtató előnyre nem tudtunk szert tenni. A második félidőben megváltozott a játékvezetői felfogás, amelyhez mindkét csapat nehezen alkalmazkodott, de egyértelműen mi jöttünk belőle rosszabbul. A végén a MAFC jobban akarta a sikert, több támadó lepattanót szerzett vissza, amelynek köszönhetően kiharcolta a győzelmet. Remek hangulatú mérkőzés volt, sajnálnám, ha ez a következő szezonban nem jöhetne létre.
 
forrás: bb1.hu, nemzetisport.hu, mti.hu

Címkék: 

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA