Egy rövidzárlat a Fehérvár javára döntött

35 percen át abszolút egyenrangú ellenfele volt a MAFC a remek erőkből álló Alba Fehérvárnak. Az első félidő hajrájában azonban volt egy hosszú rövidzárlata, és ekkor tetemes előnyt szerzett ellenfele. Szünet után egy agresszív védekezéssel, s javuló dobóformával sikerült szorossá tenni a meccset, de a felzárkózás sokat kivett a srácokból.

MAFC - Alba Fehérvár 70-81 (20-16, 7-26, 25-15, 18-24)
Gabányi László Sportcsarnok, 1000 néző
V.: Papp P., Balog Gy., Pozsonyi L. (Dr. Gencsev P.)
 

MAFC: Misek 5/3, Lakits -, Kovács Á. 15/3, Sihota 21/15, Poscic 16/3. Csere: Smith 11/3, Molnár Ma. 2.

 

Alba Fehérvár: Taylor 20/12, Markovics 5/3, Burgess 3, Lóránt 6, Keller Á. 7. Csere: Tóth P. 6/6, Edwards 23/6, Shepard -, Farr 11, Filipovics -, Keller I. -.

 

Kipontozódott: Lakits (38. perc), Kovács Ád. (39. perc)

 

Nem szegte kedvét a MAFC-szurkolóknak, hogy csapatuk két vereséggel kezdte a bajnokságot, ismételten közel telt ház volt a Gabányi László Sportcsarnokban. A soron következő ellenfél a bajnokságot két győzelemmel kezdő, és ezen a meccsen is toronymagas esélyesnek számító Alba Fehérvár volt.

 

Lóránt közelijével vette kezdetét a mérkőzés, de Sihota és Poscic játékának köszönhetően megfordította az állást a MAFC. Ugyan a padról beszálló Tóth hármasával visszavette a kezdeményezést az Alba, de a negyed első felében így sem tudott meglépni. 10-12-nél Braniszlav Dzunics elégelte meg a pontatlan játékot és kért időt. Nem változott a játék képe, ami egyértelműen a hazaiaknak kedvezett. Shepard egymást követően négy támadást is elrontott, míg a túloldalon Poscic a vége előtt pár másodperccel beemelt egy triplát is, így négy ponttal a hazaiak tartottak előrébb (20-16).

 

Másfél perc sem kellett, és helyreállt a „világ rendje”. Tóth hármast dobott, majd Edwards egy lerohanás után volt eredményes, így már a vendégek vezettek. Megállt a hazaiak játéka, a távoli dobásaik nem estek be, ezalatt az Alba pedig csinált egy 8-0-s sorozatot. 20-24-es állást követően még Smith és Sihota révén tudott fordítani a MAFC, de 25-24 után a meccs során először tízpontos lett a különbség két csapat között. Edwards távolról, Taylor betörésből remekelt, míg a túloldalon semmi nem akart beesni. A főleg hatemberes rotációval dolgozó fővárosiak dolgát tovább nehezítette, hogy a 19. percben a palánk alatt kiváló teljesítményt nyújtó Matija Poscic begyűjtötte a negyedik személyi hibáját. Az Alba gyakorlatilag bedarálta a félidőre a hazaiakat, 18-2-s rohanással zárta le a második etapot (27-42).

 
Valószínűleg kevesen számítottak olyan forgatókönyvre, ahogy a második félidő indult. A MAFC Poscic nélkülözése miatt kijött egy egész pályás, agresszív letámadásra, amivel sikerült is zavart kelteni a vendégeknél. Bő három perc alatt megfelezte a hazai csapat a korábbi különbséget. Nagyon jót tett a találkozónak a budapestiek feltámadása. Ehhez persze az is kellett, hogy a dobásaik az első félideihez képest egyre jobb százalékban beestek. A negyed utolsó másodperceiben Poscic középtávolija után már két pontra is feljöttek Garai Péter tanítványai, ám Taylor a végén még behintett egy távolit (52-57).

 

Nem sok kosár esett az utolsó negyed első szakaszában, de 57-63-nál úgy nézett ki, hogy ismét kialakít egy nagyobb előnyt a vendég csapat. Sihota azonban másképp gondolta, két támadásból két hármast rámolt be, 63-65-nél újra nyílt lett a találkozó. Ezután viszont az Alba pillanatai következtek. Előbb Taylor, majd Markovics talált be a hárompontos vonalon kívülről, így 64-75-re módosult az eredmény három perccel a vége előtt. Mint utóbb kiderült, ez el is döntötte a meccs sorsát, de a MAFC minden dicséretet megérdemel, hiszen az utolsó pillanatig küzdött a bajnokság egyik nagy esélyese ellen.

 

Garai Péter, a MAFC vezetőedzője: - Jól kezdtük a mérkőzést, de sajnos a második negyedben kiütközött, hogy az Alba sokkal nagyobb rotációval dolgozik. Tetemes hátrányt szedtünk össze, ezért a félidőben megbeszéltük, hogy kijövünk egész pályára, és megpróbáljuk vele meglepni az ellenfelünket. Ez is meg is hozta az eredményét, jobban pörögtünk, de sajnos kritikus szituációban, 64-67-nél két támadást is elrontottunk, valamint védekezésben is hibáztunk, amit könyörtelenül kihasználtak a székesfehérváriak.

 

Braniszlav Dzunics, az Alba vezetőedzője: - A mérkőzés első félidejében úgy tűnt, hogy megtaláltuk a MAFC játékának az ellenszerét. A második negyedben különösen jól működött a játékunk. Ezután sajnos az egész pályás letámadás megzavart minket, nem tudtunk jól játszani ellene. A végére azért annyira sikerült összeszedni magunkat, hogy megnyerjük a mérkőzést.

 

forrás: bb1.hu

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA