A Vasas nyerte a fővárosi rangadót

Fővárosi és egyben alsóházi rangadót jelentett a 17. fordulóban rendezett MAFC – Vasas Budapest összecsapás. A bajnokság első felében a Vasas hazai környezetben legyőzte a műegyetemistákat, így alaposan fűtötte a hazaiakat a visszavágás lehetősége.

MAFC - Vasas Budapest 77-83 (18-17, 25-24, 14-20, 20-22)
Gabányi László Sportcsarnok, 1250 néző
V.: Földházi T., Balog Gy., Praksch P. (dr. Gencsev P.)

 
MAFC: D. SMITH 27/12, MISEK 14/9, Lakits 7/3, Sihota 9/3, Poscic 11. Csere: Polyák 6/3, Kovács Ád. 3/3, Pápai -.

 
Vasas: R. TAYLOR 16, HORVÁTH Á. 13/6, Thompson 11, PACHER 27/3, WRIGHT 15. Csere: Moravcsik -, Garamvölgyi -, Katona 1, Faragó -.

 

Rangadóhoz méltó hangulatban, telt ház előtt vette kezdetét a mérkőzés. Smith jegyezte az első kosarat, majd a Vasas három perc alatt megfordította az állást. Pontatlan támadások jellemezték a mérkőzésnek ezt a szakaszát, a negyed felénél még csak 4-7 állt az eredményjelzőn. Felváltva vezettek a csapatok, egyik fél sem tudott nagyon meglépni a másiktól. A negyed hajrájában Smithnek sikerült újra vezetéshez juttatnia a csapatát, de ezután még Wright és Katona is értékesített egy-egy büntetőt. A slusszpoén azonban ismét Smithé volt, aki három játékost is kicselezve még időben a gyűrűbe juttatta a labdát (18-17).

 

Poscic büntetőjével indult a második negyed, majd hamar triplaváltásba kezdtek a csapatok. Horváth triplájára Smith válaszolt, majd Horváth újból betalált a sarokból. A hazaiak amerikai irányítója továbbra is hatalmas energiával játszott, az ő vezérletével visszavette a vezetést a MAFC. A vendégek Thompson kosaraival kapaszkodtak. 38-33 volt az állás, amikor Taylor kétszer is jól találta meg a palánk alatt Wrightot, így már csak egy pont volt a felek között. Úgy nézett ki, hogy Pacher duplájával a vendégek zárhatják előnnyel a félidőt, de Kovács triplája még időben célba ért (43-41).

 

Bennmaradt a MAFC az öltözőben a második félidő elején, Sárosi Bulcsú csapata bő két perc alatt 6-0-s rohammal átvette a vezetést. Hiába sikerült 50-50-nél utolérnie a műegyetemistáknak a vendégeket, ezután Pacher pillanatai következtek. Az amerikai erőcsatár pontjaira építve tartotta öt-hat pontos vezetését a Vasas. Ezt sikerült megtartania, ráadásul az utolsó perc nagy rohanásaiból is a piros-kék mezes csapat jött ki jobban, így négypontos előnnyel várhatta a záró felvonást (57-61).

 

Az utolsó etap sem a hazaiak szájíze szerint kezdődött. Még egy perc sem telt el, amikor Wrightot és Pachert is jól találták meg a vendégek a palánk alatt, akik egy-egy zsákolással növelték az előnyüket. Az időkérés után Poscic szuszakolt be egy labdát, de a túloldalon Pacher hármast dobott, így először volt tíz pont a különbség. Mielőtt elúszott volna a hajó, Misek gyors öt pontja után már Sárosi Bulcsúnak kellett magához rendelnie a játékosait. Pacher átlendítette csapatát a holtponton, de Smith két gyors kosarával újra nyílt volt a találkozó. Nem sikerült egyenlítenie a MAFC-nak, a Vasas jól védekezett ezekben a percekben. Másfél perccel a vége előtt 71-76-nál Misek talált be távolról, ekkor újra felcsillant a remény a hazaiak előtt. Ezután viszont dobóhelyzethez is alig jutottak, a hátralévő időben pedig a Vasas jól gazdálkodott a korábban megszerzett előnyével (77-83).

 

Győzelmével a Vasas elmozdult az utolsó helyről, és megelőzte a MAFC-ot a tabellán, ráadásul egy ilyen presztízs győzelem a folytatásra is nagy önbizalmat adhat.

 
MESTERMÉRLEG
Jakab Máté, a MAFC vezetőedzője: - Nagyon sajnálom, hogy a szurkolóinknak elrontottuk a vasárnap délutánját, hiszen mindenki győzelemre számított. Az első félidőben szerintem több volt, több ponttal kellett volna vezetnünk. A harmadik negyedre az öltözőben maradtunk, gyors kosarakat kaptunk, és nem ütöttük be azokat a faultokat, amiket be kellett volna. Minden egyes mérkőzésen ott vagyunk a győzelem küszöbén, de sajnos nem tudtunk ezen átlépni. Gratulálok a Vasasnak a győzelemhez.

 

Sárosi Bulcsú, a Vasas vezetőedzője: - Úgy érzem, hogy az első MAFC elleni mérkőzésünkhöz hasonlóan ismét egy kiélezett, izgalmas mérkőzést játszottak a csapatok. Viszont meggyőződésem, hogy mind a két fél sokat fejlődött azóta, sokkal színvonalasabb, szakmailag erősebb találkozó volt ez. Az döntött, hogy a második félidőben a fizikai fölényünket érvényesíteni tudtuk, és a MAFC védekezésváltására rögtön jól sikerült reagálnunk. Ellenfelünknél volt egy kimagasló teljesítmény, főleg az első félidőben, erre próbáltuk a megoldást megtalálni. Végezetül pedig reménykedem abban, hogy ez a siker új önbizalmat fog adni a csapatnak a folytatásra.

 

forrás: bb1.hu

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA