A Vasas nyerte a fővárosi rangadót

Sokáig a MAFC tűnt a befutónak, de a végjátékot elrontotta. A korai kezdés ellenére körülbelül 800 néző gyűlt össze a Sport 11-ben, ahol a Vasas hazai pályán is bemutatkozott az élvonalban. A két csapat szurkolói jó hangulatot teremtettek a csarnokban. Mivel mindkét gárda győzelem nélkül állt még az idei bajnokságban, így dupla jelentőséggel bírt a kedd délutáni mérkőzés.

Vasas Budapest – MAFC 93-85 (19-25, 30-22, 17-22, 27-16)
Sport 11, 800 néző
V.: Pálla Z., Hegedűs T., Minár L. (Valovics I.)

 

Vasas: TAYLOR 30/9, Horváth Á. 6/6,THOMPSON 14, Garamvölgyi 10, PACHER 16. Csere: Faragó 4, Moravcsik 4, Katona 2, Andrássy 7/6, Peringer -.

 

MAFC: SMITH 15/3, Misek 13/3, Kovács Á. 8, SIHOTA 20/6, POSCIC 16. Csere: Lakits 2, Hardin 11/9.

Kipontozódott: Misek (40. perc)

 

Nagy lendülettel indult a mérkőzés, a felek rögtön belekezdtek a kosárgyártásba. Előbb Taylor hármasával 9-6-ra lépett meg a Vasas, majd Sihota szintén pontosan célzott távolról. A következő két kosár Thompson nevéhez fűződött, az utóbbi egészen emlékezetesre sikeredett. Az amerikai bedobó egy lecsorgó labdát húzott vissza 11-9-nél, aminek következtében leszakadt a gyűrű. A pótlását rögtön megkezdték, a csarnok egyik oldalsó palánkjáról sikerült leszerelni a gyűrűt, majd felszerelni a régi helyére. Hasonló mederben folytatódott a mérkőzés, mint a 25 perces közjáték előtt. Felváltva estek a kosarak, majd 40 másodperccel a vége előtt, Hardin triplája után hattal tartott előrébb a vendég csapat. Könnyen nagyobb is lehetett volna a különbség, de Sihota utolsó pillanatban eldobott távolija kipördült a gyűrűből (19-25).

 

Smith révén remekül kezdte a második negyedet a MAFC. Előbb egy középtávolit, majd egy triplát küldött a helyére az irányító. Már több, mint tízzel vezettek a vendégek, de Thompson kosarainak köszönhetően kezdett magához térni a Vasas. Egy újabb MAFC által elszórt labdát újra az amerikai bedobó büntetett. Zsákolása azonban nem hozott sok szerencsét, mert a játékvezetők úgy ítélték meg, hogy belecsimpaszkodott a gyűrűbe, ezért technikai hibát kapott. Sihota büntetőzhetett, így megmaradt a vendégek előnye. Igazán közel a 18. perc magasságában sikerült kerülnie a hazaiaknak, amikor Taylor két akcióból öt pontot szerzett, ezzel 40-41-re módosítva az eredményt. A vezetést is átvette Sárosi Bulcsú csapata, miután Andrássy két hármast is a helyére küldött. Az utolsó három pont Taylor nevéhez fűződött, így kettővel a Vasas tartott előrébb a félidőben (49-47).

 

Hiába indult Taylor kétpontosával a második félidő, Misek fél perc alatt visszavette csapatának a vezetést. A Vasas azonban nem szakadt le, kihasznált a MAFC buta hibáit. Pacher a gyűrű alatt dolgozott jól, amire Kovács válaszolt kétszer is. Higgadt tudott maradni a folytatásban a vendég csapat, többször is türelmesen játszva jól találták meg a palánk alatt Poscicot. A különbség azonban így is csupán egy-két kosárnyi volt a felek között. Könnyen nagyobb is lehetett volna a 30. perc végén, ám Smith betörése után kifelé csorgott a labda, Thompsonnak pedig volt ideje egy gyors kosárszerzésre (66-69).

 

Egy Poscic duplával indult az utolsó felvonás, amire Pacher válaszolt rögtön. Felváltva estek a kosarak, majd a MAFC kispadja ugrott fel, amikor Hardin harmadik tripláját is bedobta. Sokáig nem örülhettek, mert Taylor és Garamvölgyi is betalált, ezzel két pontra csökkentve a differenciát. Már a vezetést is átvették a hazaiak, amikor Sihota egy hármassal szólt hozzá. Az öröm ezúttal sem tartott sokáig, mert Taylor hasonlóan tett a sarokból. Az amerikai irányító kezébe vette a karmesteri pálcát, és ha kellett ő oldotta meg egyedül az akciót, vagy valamelyik társát szolgálta ki. Bő egy perccel a vége előtt 89-83-nál kellett Garai Péternek időt kérnie. Misek gyors kosarával tapadtak a vendégek, de ezután Smith a biztos dupla helyett egy hármassal próbálkozott, ami kimaradt. A vendégek még megpróbálkoztak a végén faultolni, de nem sikerült fordítaniuk, így a Vasas nyerte a fővárosi rangadót (93-85).

 

Sárosi Bulcsú, a Vasas vezetőedzője: Örülünk, hogy sikerült az első győzelmet megszerezni. Nem játszottunk olyan jól, mint az előző két meccsen, de most végre nyertünk, ami nagyon fontos volt a csapatnak. Jól kezdtük a meccset, a gyűrűtörés ránk volt rosszabb hatással. Az új rajtot a MAFC kapta el jobban, el is húzott tőlünk. Kellett egy kis idő, mire rendezni tudtuk a sorainkat. A MAFC extra gyors játékot erőltet, emiatt minden meccsük ilyen hullámzó. Lehetett arra számítani, hogy hiába vezetünk mi, vagy ők tíz ponttal, a meccsnek nincs vége. A győzelmünket annak köszönhetjük, hogy az utolsó negyed második felében higgadtabbak, koncentráltabbak voltunk. Jó hangulatú meccs volt, a MAFC-Honvéd rangadókat idézte valamilyen szinten. Nem olyan volt, de nem is kell szerintem olyannak lennie, de ezzel talán egy új fejezet nyílhat a budapesti kosárlabda életében.

 

Garai Péter, a MAFC vezetőedzője: Gratulálok a Vasasnak a győzelemhez. Nem örülök, hogy az első győzelmüket éppen ellenünk aratták. Megérdemelték, nagyon összeszedetten kosárlabdáztak, egy egylabdás meccs lehetett volna, ha jobban koncentrálunk a végén. Úgy érzem, hogy a játékvezetői testületnek először magában kellene rendet tennie, ahelyett, hogy a játékosokat, edzőket fenyegetik. Nem tartom normális szituációnak, hogy a meccs kezdése előtt csupán tíz perccel jelennek meg. Sajnos Hegedűs játékvezető számtalan olyan ítéletet hozott, ami nem volt indokolt, ez pedig kizökkentett minket. Könnyen lehet, ha ezek nincsenek, akkor is a végén a Vasas örülhet, de ez így, ebben a formában nem helyes.

 

forrás: bb1.hu

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA