Bajnok a MAC!

A MAC Budapest első helyen végzett a jégkorong Erste Ligában, miután a finálé ötödik mérkőzésén, hazai pályán hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a címvédő DVTK-t, és ezzel 4-1-re megnyerte a párharcot. Majoross Gergely csapata történelmet írt az újbudai hokiklub első aranyérmével. 

Jégkorong Erste Liga
Döntő, 5. mérkőzés
MAC BUDAPEST–DVTK JEGESMEDVÉK 3–2 (1–1, 1–0, 0–1, 1–0) – h. u.
Tüskecsarnok, 2170 néző. V: Babic, Rencz, Soltész, Kis-Király

 

MAC: BÁLIZS – Pozsgai, Macaulay – Cunningham, DUDAS 1 – Garát, Kovács B. Z. (1) – Tóth Gergely, Vokla; BODÓ 1, Nagy K., B. ORBAN (1) – Dansereau, Brown (1) Klempa – Somogyi, Terbócs 1, Mansson (1) – Tóth Richárd, Keresztury, Majoross B. Edző: Majoross Gergely

 

DVTK: Adorján – Leppänen, Rusk – Láda B., Rantanen – Joe (1), Vojtkó – Albert, Köllő; Magosi B., GALANISZ, Miskolczi – Pavuk (1), KULMALA 1, Sakaris (1) – Tóth A., Hajós, Vas J. – Ritó, BERTA 1, Tóth Gergő. Edző: Mikael Tisell

 

Kapusok: Bálizs 92.6%, ill. Adorján 91.9%
Lövések: 37 (13, 13, 7, 4), ill. 27 (12, 7, 7, 1)
Emberelőnyök: 3/0 (2/0, –, 1/0, –), ill. 5/0 (1/0, 2/0, 2/0, –)
Büntetőpercek: 12 (2, 4, 6, –), ill. 8 (4, –, 4, –)
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–1 a MAC javára

 
A középszakaszt megnyerő MAC sikerét hozta a finálé első három találkozója, s bár hazai pályán szerdán az alapszakasz-győztes DVTK szépített, a fővárosi együttesnek saját közönsége előtt nyílt lehetősége a sorozat megnyerésére.

 

A csapatok nagy hangsúlyt fektettek saját kapujuk megvédésére a nyitó felvonásban, a jeget a harmad közepén a - sorozatban negyedik címére hajtó - DVTK törte meg a szép egyéni megoldást bemutató Rasmus Kulmala révén. A MAC Bodó Christopher szemfüles találatával még a szünet előtt egyenlített. A magas iramú középső játékrészben pedig már a MAC szerzett vezetést, Terbócs István csapott le egy lecsorgó korongra. A záró harmadra a tét érezhetően rányomta a bélyegét, s már úgy tűnt, a fővárosiak a rendes játékidőben megnyerik a találkozót, amikor 122 másodperccel a végső dudaszó előtt Berta Ákos egyenlített. Így következhetett a négy a négy elleni hosszabbítás, amelynek negyedik percében Dudás Jesse élesen tette a kapu elé a korongot, az pedig egy védőn megpattanva utat talált a kapuba.

 

A középszakaszt az élen záró MAC Budapest 2015-ben csatlakozott az akkor még MOL Liga nevet viselő sorozathoz, s az elmúlt két kiírás ezüstérmét cserélte most aranyra. Majoross Gergely vezetőedző együttese egyúttal megszerezte a magyar bajnoki címet is, ez legutóbb 1997-ben a Ferencvárosnak sikerült fővárosi csapatként.

 

A szeptemberben kezdődött szezonban kilenc klub indult az Erste Ligában: a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék mellett az ASC Corona Brasov, az SC Csíkszereda, a Dunaújvárosi Acélbikák, az EV Vienna Capitals, a Fehérvári Titánok, a Ferencváros és az Újpest.

 

Az idény legjobb kapusa Adorján Attila (DVTK Jegesmedvék), legjobb védője Scott Macaulay (MAC Budapest), legjobb csatára Pjotr Szcsasztlivij (SC Csíkszereda) lett, míg a finálé legértékesebb játékosának (MVP) Bálizs Bencét (MAC Budapest) választották.

 

MESTERMÉRLEG
Majoross Gergely: – Nincs titok, hacsak az nem, hogy nagyon kitartó a csapatunk, s amikor nehézségek értek minket, akkor is dolgoztunk tovább és kerestük a megoldást. Az idő előrehaladtával lettünk egyre erősebbek. Nagyon jó volt a csapategységünk, de novemberben meg tragikus volt. Az előző idény után azt gondoltuk, több karakterre van szükségünk, ám nem sikerült jó elegyet találnunk, viszont a végére mindenki beállt a sorba. Egyedülálló, hogy háromból háromszor döntőztünk, és a harmadik évünkben bajnokok is lettünk.

 

Mikael Tisell: – Remélem, hogy az egész évadot értékelhetjük, mert abban fantasztikusan teljesítettek a fiúk. Most néhány megpattanó korong döntött, ám ettől még büszkék lehetünk magunkra, nehezen kérhettünk volna többet a játékosoktól.

 

forrás: mti.hu, nemzetisport.hu

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA