Újabb sportos tanév ért véget

Idén 25. alkalommal rendeztek Diáksport tanévzárót Újbudán. Az ünnepségen a kerületi általános és középiskolásokat egész éves sportteljesítményeikért díjazta Simicskó István honvédelmi miniszter és Hoffmann Tamás polgármester. Az eseményen 15 oktatási intézmény sportolói, valamint felkészítő tanáraik vettek át elismerést.

Az idei tanévben is közel 7000 gyermek regisztrált a kerületi sportversenyekre, ez a szám még nem tartalmazza az országos és budapesti versenyek adatait. Ez alapján elmondható, hogy az országos tendencia, amely szerint egyre nő a mozgás iránti vágy, többszörösen is érvényes a XI. kerületre – mondta Hoffmann Tamás polgármester. Hozzátette: a sportolási kedvet az infrastruktúra fejlesztésével is igyekszik ösztönözni a kerület. Kiemelt koncepció, hogy bővüljön a sportpaletta, így egyre több sportágból választhatnak kedvükre valót a fiatalok. Évről évre nő az egyesületi igazolt játékosok száma, a versenysportok mellett pedig a szabadidő sportokra is nagy hangsúlyt fektetett a kerület. Idén átadták a hetedik futókört Újbudán, ezen kívül kültéri fitnesz parkok és megújult sportlétesítmények várják a mozgás szerelmeseit. - Az infrastruktúra fejlesztéséhez nagymértékben járul hozzá a kormány által biztosított társasági adó, amely az önrész mellett jelentős anyagi támogatást nyújt, ezáltal még több lehetőség nyílik arra, hogy a különböző létesítmények korszerűsödjenek és fejlődjenek – fejtette ki Hoffmann Tamás.
 
A mozgás iránti vágy megalapozását és a versenyszellem kialakulásának előnyeit emelte ki beszédében Simicskó István honvédelmi miniszter. Újbuda országgyűlési képviselője szerint a kitartó edzések segítik a sportolókat önmaguk, képességeik, határaik megismerésében. - A sport több mint mozgásforma, több mint egészséges életmód. A sport igazi akaraterő tréning. Vele tölthetjük fel a lelki fegyvertárunkat és belső védelmi rendszerünket. Ráadásul a sporthoz a sportszerűség is társul, amely az egyéni és a nemzeti karakterünket is pozitív irányba befolyásolja - fejtette ki Simicskó István. A miniszter szerint a mindennapos testnevelés bevezetésével országos szinten 1,1 millió gyermeknél sikerült elérni, hogy naponta sportoljanak és életük szerves részévé váljon a mozgás. Hozzátette: az utánpótlás korosztályban az igazolt játékosok száma is dinamikusan fejlődik, amely a kormány támogatási programjainak, így például a sportolói ösztöndíjnak, vagy a kiemelt edzői programnak is köszönhetőek. Véleménye szerint ezen intézkedések eredményeként a gyermekek felnőve is tovább vihetik és tovább adhatják a mozgással teli és egészségtudatos életmód iránti vágyat. - Így válhatunk egészséges nemzetté – hangsúlyozta.
 
A 2016/2017-es tanévben 23 sportág összesen 129 versenyszámában mérték össze tudásukat a kerület ifjú sportolói. A legnépszerűbb csapat sportág a váltófutás volt, ezt a labdarúgás követte, de atlétika többpróbára, röplabdára és streetball-kosárlabda versenyekre is több mint 40 csapat regisztrált. Sok gyerek nevezett be az Ifjúsági Túranapra, a „Partizán” kidobósra, bowling versenyekre, kézilabdára, ügyességi sorversenyre és floorballra. Az egyéni sportágak közül csak a mezei futásra 1111 fő nevezett, magas volt az atlétikán, úszáson, tájfutáson, asztalitenisz- és a sakkbajnokságon résztvevők száma is. Idén a legkiválóbb diákok és felkészítőik részére 1300 oklevelet adtak át.
 
K. A.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA