Rehabilitálta elfeledett olimpiai bajnokát a BEAC

Május 6-án a Magyar Sport Napja és az egyetemi Pázmány-nap alkalmából az ELTE könyvtárának épületében, az ELTE és a BEAC szervezésében, ünnepélyes keretek között megnyílt a “BEAC – Az elsők” sporttörténeti kiállítás. Az ünnepségen Hámori Jenő, 1956-os olimpiai bajnok rehabilitálására is sor került, ugyanis a forradalom utáni disszidálása miatt neve egészen mostanáig hiányzott a BEAC büszkeségfaláról.

A megnyitó elején dr. Mezey Barna, az ELTE rektora, a kiállítás fővédnöke beszédében kiemelte: “A sport találkozik azzal a hitvallással, amit az egyetem is képvisel, vagyis a minőséggel. Az ELTE és a BEAC elválaszthatatlanok egymástól. Nincs egyetemi sport a BEAC nélkül, és nincs BEAC az ELTE nélkül.”

A rektor úgy fogalmazott: "A kiállítás az egyetem és a klub közös történetének legszebb és legérdekesebb pillanatait eleveníti fel. Ezzel szeretnénk csatlakozni azokhoz a sportegyesületekhez, amelyek méltó módon kívánnak megemlékezni kiemelkedő sportolóikról, vezetőikről. Célunk megőrizni az általuk felépített közösség hagyományait és örökségét” – mondta Mezey.

Dr. Karácsony András, a BEAC elnöke arról beszélt, hogy “az 1898-ban alapított BEAC a kezdetektől úttörő szerepet játszott a magyar sportéletben, a 20. század elején pedig a magyar sport fejlődésének egyik fontos szereplőjévé vált”. Hozzátette: vezetői, tagjai több sportág meghonosításában és népszerűsítésében is az élen jártak, munkásságuk példát mutatott a később megalakuló egyetemi sportegyesületek számára is.

“A tablókon látható hősök a mai egyetemisták, így a Rióba utazó sportolók számára is példaképek lehetnek” – mondta a klubelnök.

Kozmann György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára beszédében hangsúlyozta: “A tanulás és a sport szorosan összefügg, hiszen mindkettőben fontos az előrelépés, a fejlődés, a legjobbá válás vágya. A kiállításon látható sportolók bizonyították, hogy a tanulás és a sport összeegyeztethető, mindkettőben csúcsra lehet jutni.”

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, a kiállítás védnöke kiemelte, hogy a kerület és a klub már 115 éve áll szoros kapcsolatban: „Újbuda és a BEAC sportélete a lágymányosi sporttelep 1901-es átadása óta egészíti ki egymást. Ma is mindent megteszünk azért – részben állami segítséggel, részben a társasági adó felhasználásával –, hogy intézményeinket fejleszteni tudjuk, és helyt tudjunk adni azon sportágaknak, melyekben fiataljaink kiváló eredményeket érnek el. Ennek köszönhetően a BEAC női és a MAFC férfi kosárlabdacsapata is az élvonalban szerepel, és hogy teljes legyen a kép, az orvosi egyetem vízilabda csapata is példát mutat a fiatal generációk számára.”

Ezt követően köszöntötték az ELTE és a BEAC riói olimpikonjait: Kapás Boglárka úszót, valamint Staicu Simona, Csere Gáspár, és Srp Miklós atlétát. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszönetét fejezte ki, amiért az ELTE és a BEAC a jelenleg Madeirán versenyző Illés Fanni paralimpikon úszóról sem feledkezett meg.

Az esemény keretében rehabilitálták Hámori Jenőt, a BEAC 1956-ban kardcsapatban olimpiai bajnok vívóját. A politikailag elfeledett egykori kitűnő sportoló a hat BEAC-os olimpiai aranyéremből az ötödiket szerezte, ám neve hatvan éven keresztül hiányzott a klub dicsőségtáblájáról.

A 82 éves Hámori sporttársa, Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok tőrvívó felidézte a kardvívóról őrzött emlékeit, örömmel mondta, hogy személyesen láthatta azt a vívótermet, amit New Orleans-ban Hámori létrehozott.

Ezt követően az ünnepelt és dr. Karácsony András leleplezte azt a márványtáblát, amelyen az olimpiai bajnokok között már Hámori neve is szerepel, és amely az ELTE Bogdánfy úti sporttelepén a régi helyére kerülhet.

“Még ha a BEAC el is feledkezett rólam, én sosem felejtettem el a BEAC-ot, az ELTE-t és a magyarságomat” – mondta Hámori Jenő, majd beszélt arról, hogy a melbourne-i olimpia után Amerikában telepedett le, a New Orleans-i Tulane Egyetem orvosi karának biokémia professzora lett.

“1962-ben jöttem először haza, azóta minden nyáron hazalátogatok. Két lányom is vívó lett, folytatták a családi hagyományt” – mondta Hámori Jenő, aki 2003-tól az ELTE-n vendégprofesszorként előadásokat tartott.

Végül Simon Gábor, a BEAC ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte, hogy az egyetemi sport fényes korszakai azokhoz az időkhöz köthetők, amikor az egyetem és a BEAC szoros együttműködésben, egy közös célért küzdött és ez ma sincs másképp. „Örömmel jelenthetem, hogy a BEAC és az ELTE, Dr. Scheuer Gyula Kancellár úr támogatásával a közeljövőben fejleszteni kívánja a lágymányosi sporttelepét és az egyetemi sportinfrastruktúrát. Sor kerül a Bogdánfy úti sportcsarnok teljes körű felújítására, valamint jelenlegi kiszolgáló épület elbontására és egy új, korszerű, több sportágat és az oktatást kiszolgáló sportközpont építésére.”

A vándorkiállítás az alábbi helyszíneken lesz megtekinthető:

2016. május – ELTE Egyetemi Könyvtár
2016 nyara – Magyar Olimpiai és Sportmúzeum
2016. szeptember – Albertfalvai Közösségi Ház/Etele Helytörténeti Gyűjtemény
2016 őszétől – az ELTE campusai

– MTI –

– beac.hu –

fotók: Hajdu Tamara (ELTE Online)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA