Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Ünnepség és jótékonysági aukció Grosics emlékére

Újbuda   |   2015, február 4 - 14:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

A legendás Aranycsapat kapusának emlékére tartottak megemlékezést a róla elnevezett Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában. Az egykori sportoló, Grosics Gyula február 4-én lett volna 89 éves.

Kiállítás megnyitóval és ünnepséggel egybekötött aukciót hirdettek az újbudai Grosics iskolában február 3-án. Az eseményen elhangzott, hogy egy sportoló nem csupán a stadionban nyújtott teljesítménye alapján válik példaképpé. Sok fiatalt személyes élmények is fűznek a kapushoz, ezért a korábban "Én még találkoztam Gyula bácsival" címmel hirdetett iskolai rajzverseny és irodalmi pályázat okleveleit Simicskó István és Mészöly Kálmán adta át a legjobbaknak. - Gyula bácsi életútját mindig a maximális jóra való törekvés, a legjobb teljesítmény jellemezte - mondta Simicskó István sportért felelős államtitkár, aki szerint ez a szellemiség járja át az iskola falait. Úgy véli, a sportlegenda sok kiváló tanulót és sportolót ösztönöz a példaadása.

Az iskola galériájában Kovács István grafikusművész ceruzarajzaiból és Benda Iván fotóművész képeiből is nyílt kiállítás. - A legnagyobb kihívás élővé tenni Grosics Gyula emlékét, nem csak a születésnapján, a halála vagy a 6:3 évfordulóján, hanem minden egyes nap - mondta Kiss Mihály, az iskola igazgatója. Hozzátette, hamarosan felújítják az intézmény bejáratát, ahol emlékhelyet alakítanak ki.

A márciusig tartó kiállítás része az 1954-es világbajnokság replika labdája is, amelyet Grosics Gyula még annak reményében dedikált, hogy az a bajnokság hatvan éves évfordulójának ünnepi műsorában szerepeljen, ám azt sajnos nem érhette meg. A labdát az iskola Alma Galériájában bárki megtekintheti, az aukció pedig az iskola honlapján követhető márciusig 1-éig.

Az ünnepi eseményen az egykori kapus lánya Grosics Edina mellett részt vett Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora, Mészöly Kálmán, volt szövetségi kapitány, Benkő László az MLSZ egykori elnöke is.