Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Sportnapot rendeztek az elfogadásért

Újbuda   |   2014, február 28 - 16:05
Nyomtatóbarát változatSend by email
Integrációs sportnap volt a Kánai úti Sportházban. A Rehabilitáció, Érték, Változás (RÉV) kormányzati projekt egyik legfontosabb eseményén 400 középiskolás és fogyatékkal élő fiatal sportolt együtt, és mérte össze tudását olimpikonokkal és paralimpikonokkal.

Az Érjünk együtt célba! című rendezvény célja az volt, hogy a fogyatékkal élők és az épek társadalma a sporton keresztül közeledjen egymáshoz. A fogyatékossággal élők mindennapjait ugyanis megnehezíti, hogy ép társaik nem ismerik, nem értik őket, nem tudják, hogyan viszonyuljanak hozzájuk. Sokan félnek kezdeményezni, pedig a tapasztalatok szerint az első lépés után minden könnyebb.

- Célunk, hogy a téma és a változás iránt nyitott korosztály tagjainak együttműködésével bebizonyítsuk, hogy a fogyatékosságokkal élők hátrányos megkülönböztetése csökkenthető a közvetlen találkozásokkal és a személyes tapasztalatokkal – mondta Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár.

Az integrációs sportnapot Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára nyitotta meg. A fogyatékossággal élő és ép gyerekekből álló csapatok számos sportágban mérhették össze ügyességüket, egyebek mellett kerekesszékes kosárlabdában, ülő röplabdában, kerekesszékes rugbyben, csörgőlabdában, vak pingpongban, dzsúdóban, szkanderben és sportpoharazásban.

Az eseményen olyan ismert paralimpikonok is részt vettek, mint Krajnyák Zsuzsanna kerekesszékes vívó, Szabó Nikoletta látássérült dzsúdós, Csonka András mozgáskorlátozott asztaliteniszező, Farkas László kerekesszékes teniszező, de a sportnap vendége volt Szilágyi Áron kardvívó olimpiai bajnok is. Ő azt is vállalta, hogy kerekesszékben ülve vívjon meg önként jelentkező parasportolókkal.

A rendezvényen Újbuda akadálymentesítési szakértője Oláhné Koppány Andrea is ott volt, aki szerint a sport az egyik legjobb lehetőség az előítéletek felszámolására. A résztvevők végül emlékérmet, az iskolák pedig emléklapot kaptak, amelyeket Fülöp Attila államtitkár adott át.

A sportnap előzményeként az elmúlt hetekben több mint 700 tanuló ismerkedhetett meg rendhagyó osztályfőnöki órák keretében fogyatékossággal élő sportolókkal, életük nehézségeivel és örömeivel. A tárca a Szolidaritás Nagykövete elnevezésű, társadalmi érzékenyítő programmal is sokat tesz a fiatalok szemléletének formálásáért. Orsós Zsolt a Szolidaritás Nagyköveteként országszerte több mint 15 ezer diákkal beszélgetett eddig a fogyatékossággal élők életéről, valamint a segítségnyújtás lehetőségeiről.