Elhunyt Nánási István - Újbuda is gyászolja a legendás parasportolót

Hosszan tartó betegség után, 66 éves korában elhunyt Nánási István, az Újbudához is erősen kötődő paralimpikon.

Nánási István az 1988-as, szöuli játékokon erőemelésben (+100 kg) és súlylökésben szerzett ezüstérmet, így eddig ő volt Magyarország egyetlen olyan parasportolója, aki egy paralimpián két különböző sportágban is felkerült a dobogóra.

1990-ben őt választották az Év parasportolójának – ez volt egyébként az első alkalom, hogy itthon kiosztották a díjat. A Magyar Paralimpiai Bizottság azt írta, hogy a „Vasgyúrónak” becézett Nánási 1983-ban, egy munkahelyi, targoncás balesetben veszítette el egyik lábát. A baleset után két hónapig kómában feküdt, majd vérmérgezés miatt amputálni kellett az egyik lábát.

 

A korábban testépítőnek készülő Nánási balesete ellenére elhatározta, hogy így sem adja fel a sportolást, és felépülése után még komolyabban vette edzéseit. A szöuli eredményei után az 1992-es barcelonai paralimpiára is kijutott, a verseny előtt viszont tüdőgyulladással kórházba került, ami hátráltatta a felkészülésében. Ezen a paralimpián erőemelésben éppen hogy lecsúszott a dobogóról, a súlylökő versenyre pedig betegen érkezett, így dobásával a hetedik helyet szerezte meg.

 

A barcelonai eredmények elvették motivációját és visszavonult a profi sportolástól, de de onnantól nagyon sokáig még tapasztalataival, és szakmai tudásával segítette az utána következő generációk fejlődését - írja visszaemlékezésében a Magyar Paralimpiai Bizottság, illetve a Magyar Erőemelő Szövetség.

Nánási István hosszan tartó betegség után hunyt el június végén. Búcsúztatására július 19-én, 10:45-től kerül sor a budapesti Új köztemetőben, a 10-es számú ravatalozóban.

 

Nyugodjék békében.

 

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA